Јевтић: Грађани на КиМ немају разлога за славље

БЕОГРАД, КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Министар за повратак и заједнице у оставци и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић рекао је да уместо што косовски Албанци данас славе, треба да се подвуче црта и види шта је протеклих година решено и шта треба да се реши.
kosovska mitrovica
Фото: Tanjug

Он је за РТС оценио да због лошег стања економије, стања у друштву и можда најлошијих односа косовских лидера са ЕУ и САД, као и недостатка поверења у косовске институције, грађани Косова и Метохије немају разлога за славље. 

Уместо што косовски Албанци данас славе, треба да се подвуче црта, да се сви погледамо у очи и да кажемо шта је то што нисмо решили и шта је то што треба да буде решено, рекао је Јевтић.

Он је навео да би главно питање за Међународну заједницу која је, како каже, подржала независност било шта су до сада урадили  и шта је то боље у односу на претходни период.

Јевтић је додао да је тренутак на међународној сцени повољнији сада него у било ком тренутку у прошлости за Србију и да би ово био добар моменат за тражење неког компромисног решења.


У Северној Митровици плакати “11 година окупације”

У северној Косовској Митровици осванули су плакати на којима пише “11 година окупације - 17. 2. 2008. - 17. 2. 2019. године”.
На плакатима црне боје приказане су две руке у белој боји са лисицама, јавља извештач Танјуга с лица места.

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Плакати су излепљени у централним улицама северне Косовске Митровице као одговор на обележавање 11. годишњеце једнострано проглашене косовске независности.

Обележавање тзв. косвске независности поцело је јуче, а данас је централни догађај, дефиле Косовских безбедносних снага које Приштина већ назива војском.

У северном делу Митровице је мирно, а Срби нису претерано заинтересовани за обележавање самопроглашене независности и за њих је данас недеља као и свака друга.

Приштинска тројка Хашим Тачи, Кадри Весељи и Рамус Харадинај ће после свечане седнице владе подићи заставу тзв. државе као део церемоније, а затим ће положити венце у комплеску “Адем Јашари”.

У Приштини су истакнуте косовске заставе.


Односи нису исти и другачији су у односу на период раније и ми такав моменат морамо да искористимо. Време не ради за нас и зато треба да се искористи овај повољан тренутак и тренутни политички положај Србије јер може да се деси да оно што сада можемо да добијемо као могуће компромисно решење касније можда и неће бити случај, наводи Јевтић и додаје да се код косовских лидера види нервоза.

Платформа о дијалогу и одлука о таксама говори да они желе да купе време, оценио је Јевтић.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести