Јовановић: Улица није место за разговоре о важним питањима

БЕОГРАД: Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је данас да да ће се појавити на разговору на који је председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала представнике свих парламентарних странака, јер је, како каже, увек учествовао на састанцима који су заказивани у у парламенту јер је то његов посао.
cedomir jovanovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

"Скупштина је апсолутно место за разговор. Не видим које би то друго место било. И даље мислим да је потребно да дође до разговора владајуће коалиције и опозиције. Сматрам да је потребно направити договор унутар друштва који би омогућио да се у изборе уђе онако како треба с обзиром на проблеме с којима се данас суочавамо", рекао је Јовановић за РТС.

Он је оценио и да вођење политика на улици одређује смер кретања читавог друштва, и додао и да је улица добро место ако се жели некога извређату, али није место на коме се разговара о Косову, Европи, економији или медијској сцени.

Јовановић је рекао и да они који мисле да парламент треба да буде слика само њиховог погледа на свет морају да схвате да постоји и неко друго око осим њиховог.

"Нема времена да коментаришем Савез за Србију (СзС) јер је њихов епилог мени јасан - а то је једно велико ништа. Ако је политика лупетарање Сергеја Трифуновића, вређање људи, па онда посипање пепелом, какав је епилог тога? Као што је увек и био. Људи који су незадовољни и о њима морамо да мислимо чак и када нас не подржавају и треба да добију прилику да на пристојан начин изнесу свој политички став", рекао је лидер ЛДП-а.

Како је рекао, не може се дозволити да изборна кампања протекне као све кампање до сада, јер се ту не ради о међусобном односу, већ се тражи подршка за одређену политику.

Он је додао и да не зна да је ико постигао свој циљ бојкотом парламента, као и да постоје други начини да се искаже незадовољство његовим радом.

"Једино знам да је то радила Демократска странка 2005. до 2006. године због тога што је Тадић био притиснут кохабитацијом с (Војиславом) Коштуницом и на такав начин су изигравали опозицију. То је био дебакл, а потом су се враћали сваки пут када су сматрали да треба да буду присутни и да учествују", рекао је Јовановић.

Он је оценио да због скупова "време за стоји" и упитао се ко ће решавати проблеме који нису искључиво председника Србије Александра Вучића, и који нема право да их сам решава и не разговара са земљом.

"Ако је то Косово, онда је Косово. Када дођемо у парламент, свако има право да изнесе своје ставове. Ако говоримо о изборима, онда хајде да на њих изађемо као нормалан народ, а не да то буде друго полувреме рата које неко неуспешно води овде на улицама месецима", рекао је Јовановић.

Лидер ЛДП је рекао и да та странка неће учествовати у разговорима који излазе из оквира закона и додао да су сви закони донети у периоду власти "оних који данас протестују".

"Био сам критичан према неким решењима, упозоравао сам да је потпуно погрешно решавати проблем прво давањем оставке а онда давањем мандата пре избора и да посланици могу да мењају странке како им то падне на памет. Ок, имамо све те законе, а да ли се они спроводе или не, не могу ја да процењујем", рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да се сећа времена када су Томислав Николић и Вучић 2011. годне направили "инвазију на Београд" и када су направили два митинга и када је Николић штрајковао.

"Они су имали своје захтеве и шта се с тим десило? Ниједан није уважен, а знате зашто - јер не можете да износите захтеве на улици а онда да долазите и очекујете да их у инститицијама неко прихвата. Тамо где се ти захтеви износе, такав ћеш добити и одговор на њих. Неопходно је да се разговара у парламенту, али и да се владајућа већина доведе у ред, која често губи ону врсту осећаја коју мора имати као већина", рекао је Јовановић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести