Китаровић: Србији пружамо руку мира 

ЗАГРЕБ: Председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас у Илоку да Србији пружа руку мира у нади да, како је рекла, у њој Хрватска искреног саговорника. 
Kolinda Grabar Kitarović Foto:Tanjug/ Foto Hina/ Damir Sencar
Фото: Tanjug/Hina/ Damir Sencar

Китаровић је на обележавању 26. годишњице међународног признања Хрватске и 20. годишњице мирне реинтеграције хрватског Подунавља рекла:

"Србији пружамо руку мира и сарадње, у нади да у Србији имамо искреног саговорника у процесу налажења одговора на отворена билатерална питања, као и за сарадњу у свим питањима и новим изазовима којима нас може изложити будућност.“

Председник Александар Вучић изјавио је синоћ да је Србији стало до добрих односа са Хрватском, у чије успостављање је и сам, каже, уложио огромне напоре, као и да верује да би ускоро могао да се види са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, што би, додао је, желео.

Он је гостујући на РТС-у навео да ће Србија дати све да односе са Хрватском поправимо.

"Ја бих то желео и сматрам да би било лековито, јер се пласим да лоши односи који постоје, а који нису економија, јер у трговинској размени имамо суфицит од 70 милион..", рекао је председник Србије.

Грабар Китаровић је казала да Хрватска даје подршку уласку свих држава југоисточне Европе у Европску унију.

„Неки од тих односа још увек су увелико оптерећени сећањима и траумама рата које треба залечити искреном сарадњом и отвореним дијалогом. Наставићу предану политику заговарања дијалога са суседним државама и решавања отворених питања у позитивној атмосфери. Једино се на тај начин може градити сарадња на здравим и чврстим европским темељима“, рекла је хрватска председница.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести