Клачар: Изласност већа од 50%, четири странке прелазе цензус

БЕОГРАД: Извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар рекао је јутрос да очекује да излазност на предстојећим изборима буде већа од 50 одсто, а да, према истраживањима, четири политичке организације стабилно пређу цензус.
bojan klacar cesid
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Он је за ТВ Прва рекао да ће цензус прећи коалиција око СНС, и СПС, као и да се очекује да ће то постићи коалиција око С СП и Народне странке, као и "зелено-лева" коалиција.

Клачар је навео да истраживања из децембра показују да СНС прелази цензус изнад 50 одсто, а да је "коалиција око С СП и Народне странке најснажнија у опозицији".

Имамо три или четири политичке организације које у зависности од мерења имају три одсто и имају неке шансе да пређу цензус, рекао је Клачар и додао да је незахвално прогнозирати које ће од њих то успети.

Клачар каже и да истраживања показују да је рејтинг "зелено леве" коалиције између пет, шест, седам одсто, те да је скочио захваљујући еколошким протестима и бављењем темом која је, каже, водећа у медијима и опозиционом политичком животу.

Када је реч о изборној излазности, Клачар очекује да буде већа од 50 одсто и наводи да се она повећава када постоји политичка трка и неизвесност.

На питање шта мисли о одлуци СНС и СПС да на парламентарне изборе изађу на одвојеним листама, Клачар сматра да је та одлука добра, јер одвојени наступи две странке на изборима могу да доведу до већег процента гласова.

Ако иду на две одвојене листе онда нико из СНС и СНС не може да буде незадовољан, сви могу да гласају за ону странку која им је блиска, закључио је Клачар.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести