Клачар: Мањи цензус, веће шансе за плурализам у парламенту

БЕОГРАД: „Спуштање цензуса са пет на три одсто знатно би повећало шансе за улазак различитих странака у национални парламент, каже Бојан Клачар, извршни директор ЦеСИД-а, поводом информација о промени цензуса за улазак у парламент.
bojan klacar cesid
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Клачар каже да је тај предлог, о којем пише данашња Политика, изненађујући, па и доста радикалан, имајући у виду да је до избора остало мало више од три месеца.

"Изненађујуће је да се то велико питање отвара толико брзо уочи дана за гласање. Зато вероватно треба ставити један велики знак питања да ли ће се на крају доћи до тог решења или ће, евентуално, бити неко решење које ће тај цензус да дефинише на другачији начин", рекао је Клачар за Танјуг.

Уколико би се ипак имплеменитрало такво решење од три одсто, то би, истиче, знатно повећало шансе за улазак различитих странака у национални парламент, посебно уколико те странке буду спремне на неку врста коалиционог аранжмана.

"Велики је број странака у игри за прелазак цензуса у случају три одсто. Најпре Српска радикална странка, СПАС Александра Шапића, можда нека коалиција око Српске деснице, Метла 2020", оцењује Клачар.

Тешко је, напомиње он, и да се предвиди који све актери могу да пређу цензус у случају тако ниског цензуса и са вероватно нижом излазношћу, имајући у виду да Савез за Србију намерава да бојкотује изборе.

По његовим речима, није пракса да се изборни закони менају у изборној години, посебно када је реч о тако значајном сегменту изборног система, те овај предлог разуме пре свега у контексту најављеног бојкота.

Када је реч о ПСГ, који још није донео одлуку о бојкоту, Клачар верује да би их ово решење више подстакло на бојкот, него на излазак на изборе.

"Из угла ПСГ, њима је оваква врста предложеног решења адут више за бојкот, а не за излазак на изборе, јер на неки начин показује да власт није спремна да се суштински бави проблемима које су они навели, попут (слободе) медија", оценио је Клачар.

Сматра да би и владајућој странци такво решење направило много више проблема, него што би јој донело користи, те је и даље скептичан да ли ће цензус заиста да се промени.

Било би добро, каже, да се та тема појави после избора и да се на неки начин комплетно изборно законодавство, па и цензус "претресе", те да се решење донесе на системски начин.

"Овако се једна веома важна тема отвара на парцијални и ад хок начин, а то није добро када размишљамо о изборном систему у Србији", рекао је Клачар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести