Косовски парламент у расулу, седница одложена за сутра

ПРИШТИНА: Редовна седница косовског парламента прекинута је данас након што су посланици опозиционих странака - Демократског савеза Косова и покрета Самоопредељење напустили седницу.
Skupština Kosova, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Фото: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Наставак одложен за сутра са истим дневним редом.Кратко након што је опозиција напустила седницу, председник Кадри Веслеји је одржао седницу председништва, а потом саопштио да у стварним околностима пленарну седницу није могуће наставити.

"У околностима у којима смо, наставак се одлаже за сутра у исто време", рекао је Весељи.Иако је било најављено, очито је да косовски парламент неће данас моћи да одржи ни ванредну седницу на којој би се гласало о Споразуму о демаркацији са Црном Гором.

Косовски парламент, наиме, више не може да обезбеди кворум ни за редовна заседања за шта је потребно више од половине посланика, док је за ратификацију демаркације потребна двотрећинска већина, односно најмање 80 посланичких гласова.

Косовски медији су пренели да ДСК тражи распуштање парламента.Опозициони посланици су напустили седници пошто посланици владајућих странака оббили да гласају за предлог препорука за интерпелацију премијера Рамуша Харадинаја, у вези одлуке о повећању плата члановима косовске владе.

Шеф посланичке групе ДСК Авдулах Хоти је рекао да се неће враћати на седницу док не буде завршено гласање о препорукама.На дневном реду је и парламентарна расправа о извештају 100 дана рада Владе на захтев потпредседника Скупштине Кујтима Шаље и шест посланика.

Харадинај критиује опозицију, Хоти тражи распуштање

ПРИШТИНА: Косовски премијер Рамуш Харадинај критиковао је данас парламентарну опозицију, која је напустила редовну седницу, што је потумачио као недостатак спремности за рад и непотребну блокаду Скупштине. Харадинај је опозицији поручио да је кворум за рад парламента неопходан за теме од интереса свих грађана, док је заменик председника и шеф парламентарне групе опозиционе ДСК, Авдухал Хоти, затражио распуштање парламента.

Харадинај је то рекао након што су две опозиционе странке, ДСК и Самоопредељење напустили данашњу пленарну седницу.
позициони посланици су напустили седници пошто посланици владајућих странака одбили да гласају за предлог препорука за интерпелацију премијера Рамуша Харадинаја, у вези одлуке о повећању плата члановима косовске владе.

Хоти, наиме, сматра да парламент треба распустити уколико се настави пракса оваквих заседања."Ако наставите са овом праксом, ми нећемо гласати ни на који начин", поручио је Хоти, новинарима у парламенту.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести