Лајчак: Разговори о нормализацији односа на основу предлога ЕУ, ускоро настављамо

БЕОГРАД: Специјани изасланик ЕУ Мирослав Лајчак саопштио је вечерас да је заједно са изасланицима Француске, Немачке, Италије и САД посетио Београд и Приштину како би разговарали о даљим корацима ка нормализацији односа на основу предлога ЕУ што, како је нагласио, значи пуну примену свих постигнутих споразума.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube/printscreen

Лајчак је на Твитеру најавио да планира да ускоро настави са разговорима.

"Заједно са главним спољнополитичким саветницима Француске, Немачке и ИТалије и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром отпутовао сам данас на Косово и Србију да разговарамо о корацима ка нормализацији њихових односа на основу нашег предлога. То такође значи пуну примену свих споразума. Планирам да ускоро наставим наше разговоре", поручио је Лајчак на Твитеру.

У Београд и Приштину данас су заједно са Лајчаком допутовали специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветник за спољну политику и безбедност немачког канцелара Јенс Плетнер, саветник за спољну политику председника Француске Емануел Бон и саветник за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческо Тало.

Након састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, Лајчак је рекао да састанак са њим није био лак, као и да је од њега очекивао више разумевања за предлог ЕУ за нормализацију односа са Београдом.

 Лајчак је, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је  имплементација и оснивање Заједнице општина са већинским српским становништвом кључна и нагласио да су уверени да је немачко француски план који су представили у септембру најбољи начин да се успоставе односи Србије и Косова и европске интеграције региона.

Он је оценио да је Вучић показао одговоран приступ и вољу да донесе тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе за Србију.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести