Љајић: Невероватно да неко заговара замрзнут конфликт на КиМ

БЕОГРАД: Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је "невероватно" да "добар део" политичке елите заговара замрзнути конфликт у решавању косовског питања не говорећи о томе каква је цена тог конфликта.
Rasim Ljajić Foto: Tanjug/S. Radovanović
Фото: Tanjug

Подсећајући да је и председник Србије Александар Вучић говорио о томе каква би била цена замрзнутог конфликта, Љајић каже: "Не може то да буде ниска цена уколико ви зауставите све оно што је Србија учинила у последњих 15 или 20 година у правцу реформи, европских интеграција, у правцу опоравка наше економије, у правцу тога да се 65 одсто наше трговинске размене односи на Европску унију".

Истакао је да се никада није догодило да су "добар део јавности, невладиног сектора и опозиционих странака" против било каквих преговора о решавању косовског питања.
"Милошевић је преговарао око овог питања - погрешно, лоше - али је преговарао. После 2000. године, Коштуница није ишао на преговоре зато што је волео, него зато што је знао да мора да покуша да се тај проблем реши, опет нажалост, све је било неуспешно, али се није доводио у питање сам чин преговора као начин решавања овог проблема", рекао је министар за РТС.

Како каже, у Влади нема подељених мишљења о томе да је решење потребно, да је потребно преговарати и дати пуну подршку преговарачком тиму.
"Наравно да постоје различити погледи, на крају крајева ми смо из различитих политичких странака и позив на унутрашњи дијалог мотивисан је тиме, да свака странка, свака политичка групација, сваки значајнији пројекат каже шта о томе мисли (косовском питању). Уопште није проблем да се изнесу различита мишљења око будућности и око решавања овог питања. Проблем настаје онда када ви не знате шта хоћете, а Србија до сада није знала шта хоће, осим што је говорила шта ми нећемо и видели смо докле је то дошло. Друго, Србија до сада није знала шта може, а у политици ако не знате шта можете, то је исто као да не знате шта хоћете", каже министар Љајић.

Подсећајући да је Србија по први пут изашла са неким предлозима, истиче да они нису коначни нити најбољи.
"На крају кајева, нико не зна шта ће од свега тога бити, јер ви нисте сами у овом процесу, нисмо ми неко пусто острво да од нас све зависи, а нисмо ни Кина ни бивши Совјетски Савез, па да са позиција моћи војне, политичке снаге утичемо доминантно на политичка решења", рекао је Љајић.

За сада решење да превозници избегавају Хрватску границу 

Након што је неколико сотина домаћих превозника платило казну на улазу у Хрватску због наводно неисправних царинских обележја, Љајић каже да је за сада једино решење избегавати граничне прелазе са хрватском.
На другим границама, како каже, нема никаквих проблема и додаје да су на исте невоље на граници са Хрватском наишли и македонски, бугарски и турски превозници.

Према Љајићевим речима, Хрватска ову ситуацију објашњава позивајући се на јануарску директиву од Европске уније, односно Европске комисије за појачаном контролом због миграната.
"Овде се ради о великим новцима који се потпуно неоправдано узимају превозницима и возачима. Чак имамо и три-четири случаја у којима људи издржавају казну затвора, јер нису могли да плате две, три хиљаде евра казне, већ месец дана леже у затворима у хрватској", рекао је министар гостујући у јутарњем дневнику РТС.

 Хрватски цариници су наводно пронашли 15 неисправних пломби српских превозника, након чега се огласила и Управа царина, рекавши да су пломбе исправне.
Љајић каже да постоје друга тела која би могла да испитају исправност пломби, али да ће ускоро бити сазван заједнички састанак надлежних институција из ресора саобраћаја и царине, како би проблем са хрватском страном покушали да реше.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести