Љајми: Помпео одбио да прими Хисенија

ПРИШТИНА: Амерички државни секретар Мајк Помпео одбио је да се састане са координатором Приштине за дијалог са Београдом Скендером Хисенијем, наводе дипломатски извори у Вашингтону, пише Љајми, а преноси Косово онлајн.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Хисени је у недељу отпутовао у Вашингтон, како би разговарао са америчким званичницима о будућности дијалога Београда и Приштине.

Како наводи Љајми, Сједињене Државе имале су за циљ да дају нови подстицај и енергију дијалогу Београда и Приштине, уз директно ангажовање председника Доналда Трампа, који је послао два писма позивајући председника Србије и председника привремених приштинских институција да постигну договор.

Трамп је такође именовао посебног изасланика за дијалог, али је то наишло на противљење земаља Европске уније, које су инсистирале да дијалог буде уз њихово посредовање, упркос чињеници да је процес дуго био у застоју због недовољног ангажмана држава чланица, пише Љајми.

Приштинска Коха је раније данас пренела да састанак са Помпеом није био у плану и да се Хисени састаје само са специјалним представником за Западни Балкан Метјуом Палмером, мада је Хисени по доласку у САД изјавио да ће се састати са оба америчка званичника.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести