Лончар: Измене закона још једна мера за борбу против ковида-19

Нама није циљ да кажњавамо никога, али желимо да овим одредбама заштитимо све одговорне грађане Србије, којих је 95 одсто, који поштују све мере осам месеци, навео је Лончар.
Zlatibor Lončar Foto: Tanjug/video
Фото: Златибор Лончар Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Предлог измена и допуна закона о заразним болестима предложен је као још једна у низу мере које је држава донела у борби против вируса корона, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар образлажући предлог закона пред посланицима у Скупштини Србије.

Изменама и допунама закона уводе се новчане казне за кршење заштитних мера и то у износу од 30.000 динара казниће се за прекршај лице одговорно за примену личне заштите од инфекције ако не обезбеди непосредну примену тих мера, а са 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се не придржава мера личне заштите од инфекције.

Новчаном казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за непосредну примену тих мера, а са 150.000 динара казниће се за тај прекрша предузетник, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара.

„Нама није циљ да кажњавамо никога, али желимо да овим одредбама заштитимо све одговорне грађане Србије, којих је 95 одсто, који поштују све мере осам месеци, носе маске, не организују прославе и славља са великим бројем људи и тако на набољи начин чувају своје и здравље својих породица“, навео је Лончар.

Према његовим речима, овим Предлогом уобличава правни оквир за мере и процедуре у којем ће се у наредном периоду боље држати под контролом епидемија и спречити веће негативне последице.

У Предлог измена и допуна уврштена је и вирус корона, који није био у тренутку писања Закона о заразним болестима, а уведена је и категорија контакта као лица која су дужна да се придржавају мера и упутстава које утврди лекар.

Такође, уведене су и неповољна епидемиолошка ситуација, кућна изолација, самоизолација, карантин, превоз, изолација, здравствени надзор, у кућхним условима и лична заштита.

Изменама закона, како је навео Лончар, регулисано је и да потврда од епидемиолога је довољан доказ послодавцу да радник не ради у утврђеном временском периоду, а да му припада плата.

Изменама закона даје се овлашћење министру да пропише обавезну или препоручену имунизацију за одређене особе, а ради спречавања уношења вируса у земљу, министар може наредити мере за заштиту и лабораторијско испитивање при уласку у земљу.

Лончар каже да ће након усвајања измена и допуна закона Влада моци да ограничи улазак у Србију особама које долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, одлучити о отварању објеката за карантин, о лечењу у иностранству уколико су капацитети у земљи попуњени, образовазти Кризни штаб,

Надзор над применом мера, поред Санитарне инспекције, врши локална самоуправа преко Комуналне милиције, каже Лончар и додаје да санитарни инспектор поред овлашћења која има до сада, може израдити и прекршајни налог, док Комунална милиција може да наложи да се испразни простор у којем је дошло до кршења заштитних мера, као и да затворе објејат најдуже до 72 сата.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести