Мали: Поверење страних инвеститора у Србију и економску политику

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија други пут ове године изашла на међународно финансијско тржиште и емитовала обвезницу од 1,2 милијарде долара како би рефинансирала најскупљу обвезницу која је емитована 2011. године.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Мали је у Скупштини Србије истакао да је остварена шест пута већа тражња од понуде и додао да се преко 200 највећих инвеститора на свету јавило да купи обвезницу, наводећи да је то историјски резултат за Србију и њене грађане.

Према његовим речима, обвезница је емитована по стопи од 2,125 одсто, док је стопа обвезнице из 2011.године износила 7,25 одсто.

"То вам говори о поверењу које страни инвеститори имају у Србију и економску полиитку коју водимо, као и најбољи показатељ да стопа раста БДП-а, која ће бити најбоља у Европи ове године, показује свој резултат", истакао је министар.

Мали је објаснио да је Србија могла да уштеди 500 милиона евра и направи, примера ради, пет клиничких центара за тај новац да је обвезница из 2011. године емитована по каматној стопи од 2,125 одсто.

Министар каже да је након хеџовања долара у евре добијена стопа од 1,066 одсто, наводећи да се никада у историји земље није догодила тако ниска каматна стопа.

"Не повећавамо јавни дуг, враћамо кредите и враћамо обвезнице које је неко други узимао пре нас, а које су посебно доспевале у септембру 2021.године и смањујемо трошак нашег јавног дуга. Врло сам поносан на то", поручио је Мали.

Министар је истакао да је Србија јуче урадила праву ствар која је потврдила исправност економске политике, наводећи да то потврђују међународно финансијско тржиште, Лондонска берза и међународни инвеститори.

Мали образложио три пореска и два царинска закона у Скупштини

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се изменама и допунама Закона о порезима на имовину од 1. јануара 2022. године, порез на наслеђе и поклон и порез на пренос апсолутних права, премешта са Пореске управе на локалне самоуправе.

Мали је у Скупштини Србије, представљајући три пореска и два царинска закона, рекао да су порези на наслеђе и имовину и пренос апсолутних права извор прихода локалних самоуправа.

"С једне стране смањује се оптерећење Пореске управе, а с друге стране дајемо могућност локалним самоуправама да се на прави начин организују и максимизирају наплату пореза што представља и њихов приход", рекао је Мали и додао да се општинама и градовима даје довољно времена да се све то спроведе у пракси.

Мали је истакао да се највећа промена измена и допуна Закона о пореском поступку и пореској администрацији односи на поједностављење пореских поступака за оне који имају захтеве за повраћај и прекњижавање или више плаћеног или погрешно плаћеног пореза, као и захтеве за одлагање плаћања пореза.

Како је рекао, то ће убудуће моћи да се чини преко портала Пореске управе, електронски.

"Када је у питању Закон о републичким административним таксама, укидамо и смањујемо доста такси како би умањили оптерећење привреди”, рекао је Мали.

Као најважнију промену у Царинском закону, навео је померање рокова по питању застарелости царинског дуга, односно ддржави се даје дуже времена да реагује и заштити своје интересе.

"Предложеним измене и допуне Закона о царинској служби проширујемо круг царинских службеника који су овласћени за покретање царинског прекршајног поступка. На тај начин сами поступци царињења, односно царинских прекршаја ће бити бржи и ефикаснији”, истакао је Мали.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести