Мекалистер: Тешко да је бојкот одрживо демократско решење

БЕОГРАД: Уочи разговора власти и опозиције у Србији којима посредује Европски парламент (ЕП), председник Одбора за спољне послове ЕП Дејвид Мекалистер каже да се нада да ће политички актери хитно наћи заједничко решење, а бојкоти се, напомиње, тешко квалификују као одрживо демократско решење.
dejvid mekalister, Fonet
Фото: FoNet

"Наш предлог је да олакшамо процес међустраначког дијалога, странке ће морати да постигну консензус о корацима које желе да предузму како би се побољшали услови за рад у парламенту и за одржавање избора", рекао је Мекалистер заданашњи "Блиц".

Он је подсетио да је, када су се бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн срели с представницима опозиције и власти у августу, велика већина њих изразила искрену вољу да учествује у дијалогу који помаже ЕП.

"То је основа мог позива, а очекујем да ће политичке снаге учествовати у отвореном и конструктивном дијалогу са циљем побољшања услова за дијалог у Скупштини и долазећим изборима", навео је Мекалистер.

Председник Одбора за спољне послове ЕП додао је да се нада да успостављањем процеса међустраначког дијалога могу да помогну да се направи простор за искрену међупартијску дебату, која је од виталне важности за правнилно функционисање законодавне власти, као и за напредак Србије на њеном путу ка ЕУ.

Упитан да ли ће после разговора бити усвојене неке мере, Мекалистер је рекао да ЕП само олакшава дијалог, а да су обавезе доношења и спровођења мера одлука учесника, како власти тако и опозиције.

Он је додао да се планирају три рунде дијалога до краја године и да ће након сваке од њих бити резимиране теме "по којима смо чули да политички актери постижу консензус и подстицаћемо их да размотре примену и иду даље тражећи повратне информације о напретку до наредне рунде дијалога".

"Договорене мере доћи ће од самих учесника, тако да можемо очекивати да ће испоштовати сопствене обавезе", рекао је Мекалистер.

Он је додао да су позване све политичке групе и странке које су пристале да се састану са њима на припремним консултацијама, сугрешући да их пођеднако заступа лидер групе, један политичар и један политички саветник (факултативно).

Разговори ће се одржати у Народној скупштини, а Мекалистер каже да је то природно место за почетак, јер је свеобухватни циљ дијалога да се створи простор за истински међустраначки дијалог.

"За разлику од редовног парламентарног процеса доношења одлука, дијалог предвиђа да сви учесници, без обзира на величину, разговарају на равноправним основама са свим осталилм учесницима, а методологија дијалога ће бити постизање консензуса", рекао је Мекалистер.

Он је изразио наду да ће прва серија дијалога значајно допринети побољшању услова за предстојеће изборе предлагањем конкретних мера договорених од политичких актера, у складу са препорукама ОДИХР-а и других изборних стручњака.

На питање да ли ће бити присутне непарламентарне странке, цивилно друштво, Мекалистер је рекао да је дијалог замишљен као међустраначки и да је отврен за различите политичке снаге.

"Како бисмо започели сваку сесију дијалога, позваћемо стручњаке за изборне стандарде да дају уводне стручне напомене. Међутим, само политичке групе и странке учествују у дијалогу", напоменуо је он.

Мекалистер је рекао да "чврсто верује" да је парламент природно место за демокрастку расправу, за доношење закона и усмеравање земље ка ЕУ, нагласивши да демократски систем не може правилно да функционише без јаког парламента.

"Ово није само моје мишљење, то је јасно речено у Уставу ове земље и њеној дугој парламентарној традицији. Излаз из садашњег застоја може бити само кроз нови парламент, а легитимитет и снага овог парламента зависиће од напора свих политичких актера да се створе прави услови за одржавање демократских извора. Јака већина са јаком опозицијом", поручио је Мекалистер.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести