Михајловић: Решићемо проблем нелегално изграђених објеката

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је поручила данас у Скупштини да ће бити решен проблем нелегално изграђених објеката и да је до сада од 1,659 милиона пописаних бесправних објеката донето 183.000 решења о озакоњењу.
Zorana Mihajlovic/Tanjug
Фото: Tanjug

"Толико је донето решења од доношења Закона о озакоњењу објеката пре три године (у новембру 2015. године) и то је више него што је легализавано у претходних 25 година", истакла је Михајловић.

У расправи са посланицима опозиције, она је рекла да није ни влада Александра Вучића а ни Ане Брнабић оставила скоро два милиона нелегалних објеката и да је Закон о озакоњењу, као и предложне измене, покушај да се тај проблем који постоји 30 година коначно реши. 

Министарка је објаснила је да је постојао рок за попис објеката и да је он обављен за годину дана, нагласивши да је ова влада могла да се ''прави луда'' и занемари проблем нелегалних објеката и да то не решава.

"Ова влада није таква, сматрала сам да морамо да покушамо све како бисмо овај процес завршили у неком периоду испред нас. Ништа није ''пуј пике'' не важи у односу на претходни закон, већ овде (изменама и допунама) само стављамо додатне начине како желимо да обезбедимо да се озакони оно што може да се озакони, што је већ пријављено. А да оно што не може да се озакони, што су градили бахати инвеститори и што је направљено после доношења закона, да то не може никад да се озакони и да нађемо начин како то да решимо", навела је министарка.

Посланик СДС - Народна Марко Ђуришић је позвао министарку да сруши нелегални објекат на Копаонику и тиме покаже да стварно жели да се реши проблем нелегалне градње.

"Докле ћете ви и министар Стефановић да се играте жмурке, када ћете да срушите нелегални објекат на Копоанику? Ако желите да решите проблем дивље градње онда срушите прво то, ево већ ове недеље. Такође, на Звездари је човек саградио пет спратова нелегално...", рекао је Ђуришић.Михајловић је на то одговорила да је Министарство грађевине урадило све што је у његовој надлежности и за објекат на Копаонику.

Она је рекла и да су највећи проблем инспекције у локалним самоуправама и да ту, пре свега, треба мањати ствари, као и да је између осталог и зато министарство предложило измене и допуне Закона о озањењу објеката, које предвиђају веће надлежности инспекција на локалу.

"Министарство је срушило 76 објеката у националним парковима, који су у нашој надлежности. Тамо где је увек постојао проблем су локалне инспекције и то смо покушали овим законом да решимо и да омогућимо лакше спровођење решења о рушењу. Али, ми морамо и као друштво да се определимо хоћемо ли решавати то питање или не, јер је то питање свих грађана, да ли ћемо куповати нелегалне некретнине, иако оне најчешће нису ништа јефтиније од легалних", рекла је Михајловић.

Одговарајући на примедбе опозиционих посланика, она је рекла и да је вредност пројеката 16 милијарди евра, што је далеко више него што је било за време претходних влада. "Србија је за време ранијих влада била међу последњима на свету по издавању грађевинских дозвола, данас је 10. на свету и ту се најбоље види како је ко ради”, рекла је Михајловић.

Ђуришић је говорећи о изменама Закона о планирању и изградњи рекао да се министаство намеће као надлежно за издавање и оспоравање инжењерских лиценци и да је то корак уназад.Михајловић је рекла да је држава морала да реагује пошто је Инжењерска комора направила ''државу у држави'' и од 2003. године издала око 70.000 лиценци, а одузела свега две лиценце.

"Ако сте незадовољни неким пројектима, па обратите се Инжењерској комори. Треба нам стручно тело које ће да се бави струком,а не политиком", поручила је Михајловић.Новим законом уводи се и провера лиценци на пет година, јер смо се у пракси суочили са случајевима да наши пројектанти не знају за савремена решења која се примењују у свету, рекла је Михајловић и додала да је и у неким земљама у окружењу пракса да министарство издаје лиценце инжењерима.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је рекао да нема криминала и корупције у грађевинарству без владајуће структуре на локалном и републичком нивоу и поставио питање како је дошло до дивље градње."Када неко забоде први ашов у земљу, зашто није изашла инспекција. Ко је зажмурио, то је право питање. Неко се уградио и узима проценат", казао је Обрадовић и такође позвао Министарство грађевине да сруши бесправни објекат на врху Копаоника.

Обрадовић је нагласио да је тај ''објекат на Копаонику симбол дивље градње''.Соња Павловић из Клуба слободних посланика је рекла да је до сада донето седам закона о легализацији бесправних објеката и да је садашњи Закон о озакоњењу најлошији и запитала зашто су тако лоши резултати у процесу озакоњењу у Београду.

Подсећања ради, МУП-а је раније навео да није обезбеђена асистенција полиције републичком грађевинском инспектору у дану заказаног рушења нелегалног објекта на врху Копаоника зато што Министарство грађевине није приложило потребну документацију, то јест доказ да је рушење најпре покушано без асистенције полиције.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести