Михајловић: За стратешко партнерство и канцеларију са САД

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић заложила се данас за поптисивање документа о стратешком партнерству између Србије и САД као и за успостављање канцеларије за боље односе.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Она је на представљању истраживања "Однос грађана Србије према САД" рекла и да је Србија данас политички много стабилнија и јача него што је била пре осам година, да је отворена за инвестиције и за односе са свим државама, а да се то види и у односима са САД.

Истраживање је урадила агенција "Фактор плус", поводом обележавања 140. годишњице дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава, а Михајловић је оценила да је истраживање јако битно како би се знало шта грађани Србије мисле о односима између САД и Србије.

“Ово истраживање је другачије у односу на сва претходна”, истакла је Михајловић и додала да су они ту због грађана, те да је истраживање важно како би се видело како власти раде у билатералним, трговинским, економским и политичким односима са САД.

"Чињеница је да ову годину обележавамо 140 добрих година билатералних односа и чињеница је да је пре недељу дана потписан међудржавни споразум о улагању и инвестирању, али мислим да нам је потребан и посебан документ, а то се зове стратешко партнерство између САД и Србије", рекла је министарка.

Она је подсетила да Србија већ има такав документ са неким државама попут Русије, Кине, Француске, Италија, УАЕ, али да нема са САД, те да не види ни једног разлога да не постоји такав документ који као кровни у односима са том земљом послужио да се још више подигну на виши ниво.

“Друга ствар коју је ово истраживање показало јесте да грађани сматрају, а и ја то мислим да као што имамо канцеларију за боље односе са Русијом и Кином нема ни једног разлога да немамо и посебну канцеларију за боље односе са САД.

То може да нам помогне да и у наредних 140 година наши односи буду много бољи и успешнији него што су данас”, закључила је Михајловић.

Заменик амбасадора САД у Србији Габриел Ескобар истакао је да је Србија битан партнер за САД, те да је за њих битно побољшање односа и са економске стране.

„Србија је изузетно важна за нас и Србија ће наставити да буде важна и да продубљавамо односе како економске, културне, тако и све друге везе“, рекао је Ескобар.

Он је такође нагласио да је циљ да се врати ниво односа између Србије и САД на нивоу какав је постојао између ове две земље током историје, као и током оба светска рата.

Народни посланик Владимир Маринковић и оснивач Конгреса српско-америчког пријатељства Владимир Маринковић истакоа је да је реч о великом истраживању о билатералним односима САД и Србије који је рађен током децембра прошле године са Фактор плус агенцијом.

Маринковић је нагласио да и председник Србије Александар Вучић жели да унапреди билатералне односе Србије са САД, те да је циљ стратешко партнерство између обе земље.

Нагласио је да је Вашингтонски споразум, потписан у септембру прошле година, кључан за унапређивање тих односа и подсетио на недавну изјаву новог државног секретара САД Антонија Блинкена који је рекао да ће нова америчцка администрација наставити да спроводи Вашингтонски споразум.

Маринковић је подсетио и на то да је амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри прошле недеље са министром финансија потписао споразум о подстицању инвестиција у вредности од милијарду америчких долара и да ће то омогучите јефтине кредите микро и малим предузечима, али и изградњу инфраструктуре.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести