Министар Поповић у посети Кини

БЕОГРАД: Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић почиње данас четвородневну посету кинеској провинцији Шенжен, где ће у граду Шенжену учествовати на 21. Сајму нових технологија и састати се с министром науке и технологије Кине Вангом Џигангом.
nenad popovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Како је саопштено из његовог кабинета, Поповић ће имати и радне састанке с представницима владе провинције Шенжен, с којима ће разговарати о будућој сарадњи у области иновација.

"На листи 30 најиновативнијих градова у Кини, према рангирању кинеског Форбса, град Шенжен се налази на првом месту. Овај град називају и кинеском Силицијумском долином. Желимо да привучемо инвестиције из провинције Шенжен у Србију, али и да отворимо нова поља сарадње с кинеским партнерима када су у питању иновације и нове технологије”, рекао је уочи посете министар Поповић.

Поповић је био члан српске државне делегације која се пре два дана вратила из посете Кини, а коју је предводила премијерка Ана Брнабић.

"Колико је Србија поштована у Кини, показује част која је указана нашој делегацији да се састане с председником Кине Си Ђинпингом. На овом састанку потврђени су најбољи билатерални односи и челично пријатељство наше две земље. Кина види Србију као важног партнера у оквиру иницијативе ''Појас и пут'' и спремна је да с нама гради најбоље односе у будућности”, истакао је Поповић.

Министар Поповић ће током боравка у Шенжену посетити седиште једне од водећих кинеских технолошких компанија Хуавеј, као и компанију БИД, која је лидер у производњи батерија и електричних аутомобила у Кини, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести