Мировић: Инђија и Нови Сад да реше превоз за грађане

НОВИ САД: Житељи Чортановаца и Банстола захтевају да хитно буде уведена аутобуска линија од Новог Сада до тих места јер су, кажу, практично "одсечени" од Новог Сада и Сремских Карловаца од како је обустављен железнички саобраћај на деоници пруге Нови Сад - Стара Пазова. 
igor mirovic
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Председник Покрајинске владе Игор Мировић каже да возови том деоницом неће кренути можда чак до 2022. године, те апелује на челнике градова Инђија и Нови Сад да реше проблем превоза грађана.Истовремено, председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић најављује да ће ускоро бити теситрана аутобуска линија Банстол-Сремски Карловци. 

"Не желим да се ограђујем, јер је наша обавеза да решавамо проблеме грађана. Локална самоуправа разговара са представницима Градског саобраћајног предузећа Нови Сад и у наредном периоду ће бити пробно тестирање линије на релацији Банстол - Нови Сад", рекао је Танјугу председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић. 

Он објашњава да је приликом измене линија у међумесном саобраћају неопходно консултовати министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, од којих треба "да добију зелено светло како би линија Банстол - Сремски Карловци почела да ради".Упитан када би то могло да се деси, Миленковић каже да на то питање нема прецизан одговор. 

"Не бих могао да кажем који је оквирни период, јер као локална самоуправама о томе не одлучујемо. Надам се да ћемо за два до три месеца добити одговор од надлежних да ли ту аутобуску линију можемо увести", каже Миленковић. Председник Покрајинске владе Игор Мировић каже да је затварање деонице пруге Нови Сад - Стара Пазова морало да се деси, јер није постојао други начин осим тог, када је почела изградња нове пруге. 

Она ће, најављује, у функционалном и техничком смислу, у потпуности заменити стару.

Каже да је упознат с проблемима које грађани Банстола, Чортановаца, Бешке имају с превозом до Сремских Карловаца и Новог Сада од момента затварања пруге. 

"То је до инђијске општине и града Новог Сада да пронађу начин за превоз људи. То је и наш апел, као и апел јавности и очекујем да он ускоро буде решен. Дуго ће овај посао трајати и грађани не би требало да очекују да ће возови проћи том деоницом пре 2021. или чак 2022. године, јер је веома захтеван посао, ради се у мочварном делу Дунава и то је један од најкомпликованијих пројеката у овом делу Европе", каже за Тањуг Игор Мировић. 

У ГСП-у раније су објаснили да линију до Чортановаца немају јер то место не припада Граду Новом Саду, али да разматрају такву могућност, због тржишног пословања. 

"Пре годину дана, 30. јануара 2018., упутили смо молбу-петицију са 150 потписа ЈГСП-у ''Нови Сад'' да обнови или отвори нову линују до Банстола, а потом добили писмени одговор да нас у плану за отварање аутобуске линије до Банстола (Чортановаца) за 2018. годину, нема", изјавио је раније председник Удружења "Клуб свих генерација" Бранко Симоновић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести