Мировић: Из буџета Војводне 655 милиона за подстицање наталитета

НОВИ САД: Покрајинска влада ће, уколико буде потребно формирати и ново, засебно тело, како би се реализовала нова популациона политика у Србији и зауставио негативан природни прираштај у Војводини која је сваке године "мања" за око 10.000 становника, а за то је влада планирала да издвоји ове године из буџета 655 милиона динара.
skupstina vojvodine igor mirovic
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Председник Покрајинске владе Игор Мировић  каже за Танјуг да Покрајинска влада  тренутно издваја 12. 000 динара месечно породицама којима се роди треће дете у периоду од две године , а у последњих годину и по дана такву подршку добило је 4. 200 породица у укупном износу од преко 900 милиона динара.

Влада Републике Србије је недавно усвојила нове мере популационе политике, које ће на снагу ступити 1. јула, а које ће обухватити и АП Војводину и по којима  за прво дете следи једнократна помоћ породици од 100.000 динара, за друго по 10.000 динара месечно до навршене друге године, за треће 12.000 динара месечно до навршене десете године, а за четврто дете, укупно 18.000 евра током 10 година.

Мировић каже да све локалне самоуправе у Војводини могу, уколико обезбеде довољно средстава, да утврде и већи обим права од оних која су  утврђена новим Законом о финансијској подршци породици са децом, као и повољније услове за њихово остваривање. 
Влада АП Војводине, за разлику од територији читаве Србије где Републички фонд за здравство обезбеђује средства за вантелесну оплодњу за прво дете , то чини и за друго, треће и свако наредно дете у износу од по 200. 000 динара. Ту могућност  искористило је 160 парова, а за то је из покрајинске касе издвојено 32 милиона динара. 

Те мере се спроводе искључиво на територији АП Војводине, а према речима покрајинског премијера, оне ће се и надаље примењивати на све кориснике који имају пребивалиште на територији северне покрајине. 

"У циљу побољшања демографске слике, биће настављено и спровођење свих других мера из Програма демографског развоја АП Војводине, као и спровођења мера из Стратегије подстицања рађања Владе Републике Србије, а активираће се и локалне самоуправе на територији АП Војводине које ће донети своје мере за подстицање рађања", навео је Мировић за Танјуг. 

Када је реч о издавајањима локалних самоупава у Војводини за мере популационе политике, први човек Покрајинске владе је навео да највише средстава издвајају Зрењанин, Бач, Апатин, Мали Иђош, Пландиште, Панчево, Ссид, Кањижа, Врбас и Пећинци, док за ту намену најмање средстава обезбеђују Суботица, Бачка Топола, Сомбор, Алибунар, Ковин, Нова Црња, Беочин, Рума, Сента и Стара Пазова. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести