МСП: Србија се понаша у складу с тековинама ЕУ

БЕОГРАД: Србија се бригом о српском народу не меша ни у чије унутрашње ствари, већ доприноси томе да демократски стандарди у поштовању индивидуалних и колективних права постану универзална вредност у региону, поручило је Министарство спољних послова.
ministarstvo spoljnih poslova
Фото: Printscreen

Србија има легитимно и неоспориво право да брине о положају српског народа где год да он живи, као и право да изражава незадовољство када су права српског народа угрожена или када је он дискриминисан, наводи МСП одговарајући на оптужбе из Подгорице на рачун Београда због "негативне ретокрике и присвајања 30 одсто грађана Црне Горе".

МСП подсећа да је брига за положај сопственог народа, посебно у државама у којима је он домицилан, потпуно у складу са демократским тековинама на којима почива савремена Европа.

Такав однос Србија има и према Црној Гори, у којој српски народ чини значајан проценат становништва, наводи МСП и наглашава да Србија годинама уназад показује да је истински стуб стабилности региона, доследно инсистирајући на политици немешања у послове других држава, те да не намерава да одустане од бриге за положај српског народа у суседним државама.

МСП подсећа да са једнаким правом о положају свог народа брину и друге државе и природно очекују да његови припадници у суседним земљама уживају највиша могућа права.

Уколико се упореди проценат албанског становништва у Северној Македонији и Срба у Црној Гори, а затим и политичка права која ужива један односно други народ, сваком објективном посматрачу биће уочљив упадљив несклад, наводи МСП и додаје да је јасно да "Срби уживају неупоредиво мања права".

Такође, МСП подсећа да уколико све државе региона желе да постану део ЕУ оне морају поштовати и приближно исте, универзалне стандарде у гарантовању права националним заједницама, те да ни Србија не очекује ништа више од тога.

Срби и Србија, како кажу, "са братским црногорским народом не желе ништа друго до сарадње и слоге, на темељу напредних демократских традиција, али и нашег традиционалног пријатељства".

Србија је, дакле, не само добар сусед, већ и братска земља, на коју ће и Црна Гора и црногорски народ увек моћи да се ослоне, и уверени смо да ћемо сва отворена питања, па и питање положаја и права Срба, решавати на пријатељски, цивилизован и демократски начин, наводи се у саопштењу.

МСП поручује да Београд пружа руку подршке Подгорици "упркос чињеници да се Црна Гора мешала у њена унутрашња питања признајући противправну сецесију дела њене територије, упркос противљењу највећег броја својих грађана".

Србија грађанима и властима Црне Горе доследно пружа руку подршке и пријатељства у нади да ће након година политичких и историјских стрампутица у којима је све чињено да се поквари непокварљиво, односи наших држава и народа поново бити на највишем нивоу, наводи МСП.

Министарство спољних послова Црне Горе, на чијем челу је министар Ђорђе Радуловић, оптужило је данас Србију за негативну реторику и замерило јој наводно "присвајање" 30 одсто црногорских грађана, што је, како је оцењено, непримерено и могло би се протумачити као мешање у унутрашње ствари једне суверене државе.

Подгорицу брину реторика и медијски наводи, који су, како тврде, од самог почетка мандата нове владе усмерени против премијера Здравка Кривокапића и владе на чијем је челу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести