На девет изборних листа 875 кандидата за 120 места у Скупштини Војводине

На предстојећим изборима у недељу, 21. јуна, на гласачком листићу за избор посланика у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине наступиће девет изборних листа, а за 120 посланичких места конкурише 875 кандидата.
skupstina vojvodine
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

На бирачком листу за посланике у Скупштини АП Војводине наћи ће се следеће листе: 1. „Александар Вучић – За нашу децу“, 2. „Ивица Дачић – Социјалистичка партије Србије, Јединствена Србија – Драган Марковић Палма“, 3. „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“, 4. „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор“, 5. „Војвођански фронт – Уједињени за демократску Србију“ , 6. „За краљевину Србију – За српско војводство – Жика Гојковић“, 7. „Метла 2020“, 8. „Чедомир Јовановић – Коалиција за мир (Бошњачка грађанска странка – Странка Црногораца)“ и 9. „Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења (СПП) – Демократска партија Македонаца (ДПМ)“.

Првих шест листа пријавило је списак од 120 кандидата, „Метла 2020“ 50, коалиција око Чедомира Јовановића 65 и листа око Муамера Зукорлића 40.

Између девет изборних листа, три имају статус странака националне мањине: „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор“, „Чедомир Јовановић – Коалиција за мир (Бошњачка грађанска странка – Странка Црногораца)“ и „Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења (СПП) – Демократска партија Македонаца (ДПМ)“. Првих шест листа предало је кандидатуре пре проглашења ванредног стања због епидемије коронавируса, а преостале три пријавиле су се у финишу изборног процеса.

На седници Покрајинске изборне комисије, одржаној 6. јуна, утврђен је број од 1.696.279 грађана с бирачким правом који су уписани у месту пребивалишта у АПВ и који могу да учествују на овим изборима. Сходно броју бирача, одштампано је и толико гласачких листића, који ће за покрајинске изборе бити светлоплаве боје. Такође, одштампани су и резервни гласачки листићи, који износе 0,3 одсто од укупног броја бирача, па ће у оптицају на изборима 21. јуна бити 5.089 гласачких листића више.

Избори ће се одржати у 45 општина Војводине на 1.781 бирачком месту. За та бирачка места одштампано је исто толико контролних листова на папиру беж боје, као и још 100 резервних контролних листова за избор посланика у Скупштину АПВ.

Избори ће се спровести у седам округа у покрајини. Најмање бирачких места у Војводини има у општини Сремски Карловци – десет, док ће на територији града Новог Сада бити највише бирачких места – 197. Највише бирачких места смештено је у школама, али и вртићима, те геронтолошким центрима. Изборно право бирачи ће моћи да искористе и у канцеларијама месних заједница, домовима културе, ватрогасним домовима, али и просторијама више предузећа, од којих су нека у стечају. Међутим, због избора биће обустављен и рад неколицине угоститељских објеката, односно кафића и бифеа, у којима ће се 21. јуна, а сходно одлуци ПИК-а, организовати избори, а столице и столови, уместо за госте локала, биће резервисани за чланове бирачких одбора.   

Упоредо с изборима за републичке и покрајинске посланике, у 44 од 45 војвођанских градова и општина одржаће се и локални избори, односно избори за одборнике у локалним парламентима. Најмање листа за локалне изборе пријављено је у неколико војвођанских општина – три, док ће највише изборних листа на гласачком листићу бити у Новом Саду – 13.

Боје гласачких и контролних листића на локалним изборима варирају јер о томе одлучују локалне самоуправе самостално. Основни критеријум код доношења те одлуке је да се боја листића на локалним изборима разликује од боје гласачких листића за покрајинске и републичке.

Једина општина у Војводини у којој се неће бирати нови сазив локалне скупштине јесте Кула, где су локални избори одржани децембра 2016. године.      

 А. Савановић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести