Настављено испитивање Тачија у Хагу, 3. дан за редом

ХАГ: Настављено је саслушавање председника привремених косовских институција Хашима Тачија у згради Специјалног суда у Хагу поводом оптужнице за ратне злочине коју је против њега подигло Специјално тужилаштво за ратне злочине твз. Ослободилачке војске Косова, чији је био командант. Саслушавање траје трећи дан за редом.
taci
Фото: Tanjug (AP Photo/Phil Nijhuis)

Испред зграде суда у Хагу окупила се група Албанаца у знак подршке Тачију и који су док је он излазио из аутомобила певали и скандирали.

Приштински медији јављају да пред улазак у суд није давао изјаве медијима.

Он је у понедељак и уторак у судској згради, заједно са адвокатима провео више од 12 сати.

Првог дана након испитивања изјавио да је све време слушао техничка питања која су му постављали представници Тужилаштва и његов правни заступник, док се синоћ није обраћао медијима. 

Тачи се наводно налази у Хагу на позив специјализованог тужиоца, али тужилаштво ову информацију није потврдило.

То тужилаштво је 24. априла подигло оптужницу против њега за низ ратних злочина на Косову и Метохији, а сада се она налази код судије задуженог за њено преиспитивање и доношење одлуке о потврђивању, саопштило је крајем јуна Специјализовано тужилаштво.

Према саопштењу тужиоца, Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице терете се за скоро 100 убистава. 

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политицки противници.

У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти, известилац Савета Европе, оњавио је извештај у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умешани у ратне злоцине.

Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва у августу 2015. године.

Њихово седиште је измештено у Хаг због безбености жртава и сведока предстојећих поступака.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести