Обрадовић: Бирачки списак уређенији него икада

БЕОГРАД: Бирачки списак уређенији је него икад и једна је од најажурнијих база података у Србији, изјавила је Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе.
marija obradovic tanjug
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

"Када ми конкретно неко буде донео име и презиме које је погрешно евидентирано у бирачком списку, тог трена можемо да причамо да бирачки списак није ажуран. Успоставили смо механизме који доприносе тачности података и велики број људи континуирано ради на бирачком списку кроз све расположиве службене евиденције", рекла је Обрадовић за Радио Слободна Европа.

Упитана хоће ли бирачки списак бити идеално веродостојан пред изборе у Србији 2022. године, Обрадовић каже да грађани треба да буду сигурни да се јединствени бирачки списак свакодневно ажурира, пре свега на основу евиденције МУП-а.

Према њеним речима, подаци се редовно уређују на основу промена пребивалишта, боравишта, информација из матичне књиге умрлих, промена презимена, из матицне књиге венцаних...

"Проблематично је што се и даље током изборног процеса помиње да су људи добијали позиве за гласање иако више нису живи. Такве ствари је врло тешко искориговати, јер ми не можемо својевољно да вршимо те измене, морамо службено да добијемо од МУП-а из евиденције о умрлима и да на основу тога извршимо промену", навела је Обрадовић.

Она је додала да се дешава да многи људи који живе у дијаспори то службено не пријављују и да онда особа умре у иностранству и нема никога ко би званичним путем јавио да се тај човек више не налази на списку.

"Мислим да је са тим позивима онима који су преминули да гласају најмањи проблем са државом, већ да је до породица, односно до оних који заиста и треба да обаве тај процес", рекла је Обрадовић.

Примера ради, има случајева да није пријављено да је човек отишао шездесетих из Србије, вероватно више није међу живима, али држава нема тај податак и онда неко каже: "њега су позвали, а он је умро".

"И онда ми морамо да откривамо зашто је позван. Изгледа да држава до сада није најбоље искомуницирала на тему ажурирања бирацког списка. Ја ћу се тиме озбиљно бавити, посебно имајуци у виду да нас 2022. оцекује нови изборни процес", рекла је она.

На питање да ли се Албанци са Косова налазе у бирачком списку за изборе у Србији, Обрадовић подсећа да у бирачки списак може бити уписано лице које је држављанин Србије, које је пунолетно и има пребивалиште у Србији.

"Ако нешто од ова три услова неки Албанац са Косова нема, он неће бити у бирачком списку. Ако је испунио све ове тачке, биће у бирачком списку", рекла је Обрадовић.

Обрадовић је објаснила и да се број уписаних грађана у бирачки списак не може поредити са бројем становника из пописа.

"Може да буде нека оријентација, али никако директна упоредба", појаснила је Обрадовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести