Одаловић: У току идентификација 400 тела, извесно да су Срби

БЕОГРАД: Председник Комсије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је данас је у току идентификација око 400 лица, жртава у акцији "Олуја" и да је готово извесно да су то Срби. 
Veljko Odalović  Foto Tanjug/ S.Radovanović
Фото: Вељко Одаловић  Фото Танјуг/ С.Радовановић

Као комисија Републике Србије, Одаловић истиче да су присуствовали ексхумацији око 1.200 лица и да је 800 тела идентификовано.

"Што се тиче „Олује“' и гробница који смо ми до сада пронашли, на око 1.200 ексхумација смо присуствовали као комисија Републике Србије. Ми смо до сада 800 тела идентификовали, још око 400 тела је у поступку и извесно је да су то Срби, немамо дилему. Треба више воље, треба више динамике. Чињеница је да за злочине над Србима нико није одговарао. Међународна заједница има велики терет и огромну одговорност", рекао је Одаловић гостујући на ТВ Хепи.

Он каже да се не сме никада заборавити да је зона у којој се догодио прогром, односно "Олуја" била зона под мандатом Уједињених нација.

" УН нису спречиле тај погром. Други погром који је истих или сличних размера десио се на простору Косова и Метохије и опет у време мандата међународне мисије УН. Зато је њихова одговорност највећа, зато су они одговорни, да ово што се десило тада исправе", истиче Одаловић.

Он је навео да је 72 одсто случајева несталих лица решено.

"Оно што нас доводи у понекад деликатну ситуацију је то да због динамике и спорости решавања ове проблематике када разговарамо са породицама не знамо шта да им кажемо", објашњава Одаловић.

Вељко Одаловић јеа додао да је мали број нових информација које могу да буду од помоћи.

Он апелује да сви извори, све архиве, сва документација која може да помогне, буду достављени телима која се баве овом проблематиком. 

"Желимо да учинимо додатне напоре да претрагама и архива Хашког трибунала, архива међународних организација, невладиних организација које су биле на просторима бивше Југославије да покушамо да дођемо до нових информација".

Одаловић наглашава да Србија поклања велики значај на унапређењу билатералне сарадње, али да и даље постоје потешкоће у односима са Хрватском и Босном и Херцеговином када је ова област у питању.

Он истиче да постоји размена информација и поступање по захтевима једне или друге стране, да се сарађује са њима по нашим захтевима, али и да стижу захтеви и од Хрватске и Босне и Херцеговине. 

Проблем је каже што су бројне локације које су најављене и које су тражене да се провере за сада још непроверене.

Такође брине и то што када су у питању мандати на простору Косова и Метохије, раније је постојало активно учешће и присуство и директне надлежности у овој проблематици и Умник-а и Еулеx-а, а сада се све то одлукама међународних институција полако гаси и смањује.

"Све више смо упућени да сарађујемо са представницима привремених косовских институција јер се велики број надлежности нажалост пренесе селективно на њих".Велики проблем је и то што су за преко 4.000 тела који се налазе у мртвачницама широм простора бивше Југославије, пронађени су посмртни остаци, али нема идентификације. 

На територији Србије је ексхумирано 1.383 посмртна остатка, 900 су измештена тела косовских албанаца и скоро 99 посто идентификовано је и предато преко Умник-а породицама. Други део односи се на 1991. и 1995. годину, када су речним токовима Саве и Дунава, допловила 483 тела.

"Касније смо сва та тела са представницима комисија и из Хрватске и из Босне и Херцеговине ексхумирали, узели узорке и преко 300 тела до сада идентификовали и предали. Преко 150 предато је БиХ, 101 Републици Хрватској, а део је сахрањен у Србији", рекао је Одаловић.

Одаловић: Верујем да ће Борел поштовати међународно право

БЕОГРАД: Генерални секретар МСП Вељко Одаловић изјавио је данас да верује да ће Жозеп Борел, кога је синоћ именовао Европски савет за новог шефа европске дипломатије, поштовати међународно право и да ће своју мисију обављати одговорно и професионално.

"Познати су његови ставови док је био министар иностраних послова Краљевине Шпаније у вези самоиницијативног проглашења независности такозване Републике Косово, коју је он осудио", рекао је Одаловић за ТВ Хепи.

Он напомиње да се Борел борио за међународно право, али да је у Европи владала кампања са запада која је била усмерена на европске савезнике да признају Косово. 

"Ако су његови политички ставови били врло експлицитни када је у питању самопроглашена независност, он се уједно борио и за међунардно право. Извесно је да је то што се у Приштини десило било кршење међународног права и преседан на који сваки озбиљан политичар и озбиљна земља треба да реагује слично као што је реаговала Шпанија", рекао је Одаловић. 

Нажалост, констатовао је, у Европи је била кампања која је, како је навео, првенствено била продукт притиска САД на европске савезнике да све више земаља призна Косово. 

"Верујем да ће он бити професионалац и да ће поштовати међународно право, међународне стандарде и да ће ову мисију обавити на крајње одговоран, професионалан и принципијелан начин", закључио Одаловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести