Одржан још један протест "1 од 5 милиона"

БЕОГРАД:  У Београду је вечерас одржан још један протест "1 од 5 милиона", први у другој години од почетка протеста.
1
Фото: FoNet/Zoran Mrđa

Окупљенима су се, најпре, код Ректората, обратили професор Филозофског факултета Жарко Требјешанин, адвокат Владимир Гајић и потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

Након тога учесници су се упутили у протестну шетњу, а организатори протеста, који овог пута окупљење нису пријавили, нису откривали ни трасу вечерашње шетње.

Саобраћај у центру града није затворен, а на улицама није видљиво присуство полиције.

Тако се колона учесника протеста зауставила на Тргу Републике како би се померили аутомобили који су им долазили у сусрет.

Професор Требјешанин рекао је, пре почетка шетње, да се власт хвали "фиктивним успесима у економији", али да се не хвали у ономе у чему је заиста успешна, а то је, каже, у производњи афера, насиљу и примитивизму.

Требјешанин је рекао да се "слуге СНС утркују у ругању интелектуалцима који критички говоре о власти", и да власт, уместо да цени, плански уништава образовање, културу, здравство, креативност....

Он је поручио да је задатак опозиције и грађана да не узвраћају истом мером на ниске ударце власти.

Каже да су за ову власт погубни слободни избори и да им се зато и опире, као и да је задатак грађана и опозиције да се изборе за, како каже, слободне изборе.

Адвокат Гајић, који брани Александра Обрадовића из Ваљева, кога опозиција назива узбуњивачем, а тужилаштво сумњичи да је пет година прикупљао и износио поверљиве податке, рекао је да тужилаштво нема ниједан доказа против њега и да се нада да се ближи час изласка Обрадовића из кућног притвора.

Мариника Тепић рекла је да вечерас неће да говори о власти, него о учесницима протеста "1 од 5 милиона".

"Он је један, а нас је пет милиона. Иако нас вечерас нема пет милиона, биће нас", рекла је Тепићева и навела да су за годину дана протеста учесници успели да ослободе људе од страха, а да ће их ускоро ослободити и из мрака.

Учесници протеста су Светогорском дошли до зграде РТС-а, на коју су налепили натпис "одбор СНС - РТС" изнад главног улаза, а на стаклу врата напис "прелиставање штампе", испод чега су налепили насловне стране "Курира", "Информера", "Блица" и "Српског телеграфа".

Организатори су критиковали извештавање РТС-а и тих дневних новина, али овога пута нису прилазили вратима РТС-а, већ су били у Таковској улици, код зграде јавног сервиса.

Фото: FoNet/Zoran Mrđa
Фото: FoNet/Zoran Mrđa

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести