Пастор: Надокнадити заостајање у инфраструктури Војводине

СУБОТИЦА: Савез војвођанских Мађара имао је одлучујућу улогу у обнови пруге Суботица - Сента и наставља да се залаже за инвестиције у саобраћајну мрежу у региону, оценио је данас председник СВМ Иштван Пастор.
 Ištvan Pastor Foto: „Dnevnik .rs
Фото: Иштван Пастор  Фото: „Дневник .рс

Исплативост обновљеног железничког правца Суботица - Сента треба треба да се посматра кроз значај који има за подизање квалитета живота грађана, кроз угодност путовања коју су добили, а на коју се дуго чекало, изјавио је он за Панон РТВ.

Додао је да је Савез војвођанских Мађара је у обнови те пруге имао одлучујућу улогу и објаснио да је важно било што се дошло на идеју да се шине са трасе Београд - Нови Сад, које се уклањају, а могу још да се користе, пренесу на ову деоницу.

Како је нагласио за реализацију те идеје значајно је било и што је СВМ имао државног секретара у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у виду Имреа Керна.

Пастор је најавио да ће уследити и обнова железничке станице у Сенти, као и њено повезивање са аутобуском станицом и стварање саобраћајног чворишта које ће допринети лакшој и већој мобилности.

Он је навео да ће се после обнове пруге Београд Будимпешта од марта 2022. године од Суботице до Сегедина путовати 40 минута, а да ће тако бити повезана и успутна насеља попут Палића, Хајдукова, Хоргоша.

„Овакве инвестиције представљају искорак у квалитету свакодневне саобраћајне мобилности читавог региона“ рекао је Пастор.

Додао је да инвестиције у путну инфраструктуру имају велику улогу и у недавно потписаном коалиционом споразуму између СНС-а и СВМ-а.

„Целокупан споразум односи се на животне услове коју желимо да остваримо, и ту не спада само изградња путне инфраструктуре већ обухвата све елементе те реалности, ако што су европске интеграције, питање Војводине, пољопривреда, положај мањина, здравство, социјална питања, миграције и безбедност. Све то у циљу да у наредном периоду што боље заједно можемо да утичемо на реалност која чини наше свакодневно окружење”, рекао је он.

Председник СВМ-а је навео само неке најзначајније путне правце који ће бити обновљени или изграђени попут обилазница за Сенту, Кањижу, Темерин, путних веза између Суботице и Сенте, Суботице и Сомбора, обнова пута између Бачке Тополе и Србобрана, Бечеја и Србобрана.

Додао је да се споразум односи и на читав низ мањих регионалних путева који траже обнову, изградњу кружног тока или проширење и навео пут између Орома и Чантавира, изградњу кружног тока у Чантавиру, али и безбедније укрштање путева за Палић и Велики Радановац.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести