Тема „Дневника“: Шта пише у Споразуму између СНС-а и СВМ-а?

НОВИ САД: Владајућа Српска напредна странка и Савез војвођанских Мађара, који је по политичкој снази трећи у републици и покрајини, настављају сарадњу грађену годинама на обостраном поверењу, потврђује коалициони споразум између две странке који су председници СНС-а и СВМ-а Александар Вучић и Иштван Пастор потписали 13. новембра.
p
Фото: vmsz.org.rs

Подсетимо, потписивање Споразума Вучић је коментисао речима да Пасторова странка није само савезник СНС-а, него и савезник и пријатељ Србије и да су њена одговорност, озбиљност и посвећеност у напретку Србије за изузетно поштовање. С друге стране, Пастор је нагласио да две странке сарађују и „без папира“ и да коалициони споразум нису потписали да би више веровали једни другима, већ да би дефинисали заједничко стремљење.

То је заједнички напор да збијемо редове јер живимо у „лудо” време, у којем се само неозбиљни споре и сударају једни с другима, а паметни се удружују, приближавају, договарају и умеју да појединачне детаље ставе у други план, навео је тада Пастор.

Документ је у целости представљен на сајту СВМ-а на српском и мађарском језику.

Обухвата девет области: европске интеграције, положај Војводине, регионални развој и капиталне инвестиције у Војводини, пољопривреду и заштиту животне средине, мањинска питања, здравство, социјалну заштиту, локалне самоуправе, илегалне миграције и безбедност становништва.

Најопширнији део Споразума се односи на сарадњу двеју странака на пројектима регионалног развоја и инфраструктуре у Војводини.

Тај део документа дефинише да у приоритетне пројекте Владе Републике Србије, осим железничког коридора Београд–Будимпешта, спадају и реконструкција пруге Суботица–Сегедин, као и изградња деонице пруге Суботица–Баја на територији Србије. Документом је предвиђено и окончање радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош, повећање капацитета на другим граничним прелазима и продужење радног времена граничних прелаза, који сада раде од седам до 19 сати.


Закон о надлежностима и финансирање

У односу на положај Војводине, СНС и СВМ су сагласни у томе да ће „дати конструктиван допринос формулисању предлога у процесима уставне ревизије и реформе политичког система да би заједнички дошли до најбољих решења” и да ће „аргументовани предлози СВМ-а бити подржани од друге уговорне стране”.

Такође да ће „кроз процес уставне ревизије и реформе политичког система закони који регулишу питања надлежности и финансирања АП Војводине добити статус уставног закона”. И најзад: да ће се „у најскорије време приступити изради измена и допуна Закона о утврђивању надлежности АП Војводине у циљу повећања броја изворних надлежности и приступиће се доношењу закона о финансирању надлежности Војводине у циљу прецизног утврђивања извора финансирања”. Подсетимо, обавеза да се ти закони усвоје произлази из Устава Србије и требало их је донети пре више од десет година. 


СНС и СВМ су такође сагласни у томе да ће у наредном периоду локални пројекти у Војводини у већој мери бити финансирани из буџета Републике и да ће поједине капиталне инвестиције и развојни пројекти који превазилазе локални значај бити увршћени међу приоритетне пројекте Владе Србије. У те инвестиције, између осталог, спадају: индустријске зоне, два надвожњака изнад ипсилон крака, односно обилазнице око Суботице, интензивирање туристичког развоја Палића, завршетак Народног позоришта и Градског стадиона у Суботици, изградња пута између Суботице и Сенте, продужетак ипслилон крака према Сенти и северном Банату са заобилазницама, пречистачи отпадних вода у Бачкој Тополи, Малом Иђошу, Србобрану, санација реке Криваје, изградња простројења за пречишћавање воде за пиће у Кикинди и потиским општинама, нова преводница на Тиси код Новог Бечеја, радови на пројекту аутоматизације противградног система за радарске центре „Бајша”  „Самош”…

Из те области такође је важно навести и да су странке сагласне у томе да ће се за одржавање, поправку и изградњу путева у Војводини издвојити најмање 20 одсто од укупног годишњег износа планираног за рад и пословање ЈП „Путеви Србије” и да ће приоритетни пројекти реконструкције државних путева у одговарајућој размери бити реализовани у Војводини.

У односу на здравство, најважнији део Споразума говори о томе да ће бити подизан ниво услуга у домовима здравља, општим и специјалним болницама у Војводини и да ће то остати важан приоритет у раду Владе Србије. Исто тако, документ наводи да ће се посебна пажња посветити реконструкцији општих и специјалних болница и домова здравља у Војводини, а да ће приоритете у том погледу имати наведене здарвствене установе у Сенти, Суботици и Сомбору.


План о запошљавању припадника националних мањина

У делу документа који се односи на остваривање индивидуалних и колективних права националних мањина наводи се да „у процесу уставне ревизије размотриће се предлог да се остваривање индивидуалних и колективних права припадника националних мањина, зајамчених Уставом, регулише законом који има статус уставног закона.”

Такође, приступиће се изради четворогодишњег плана запошљавања припадника националних мањина у складу с подацима из централног регистра запослених у јавном сектору и јавним предузећима.


Из области пољопривреде и заштите животне средине важно је истаћи да су СНС и СВМ сагласни у томе да ће се изменама и допунама закона утврдити да се доприноси за пензијско и инвалидско осигурање малих пољопривредних произвођача плаћају сразмерно приходу, односно снази пољопривредних произвођача, да ће се отписати камате и да ће бити репрограмиран јавни дуг и сваком пољопривредном произвођачу дати могућност да одлучи да ли жели да буде у пензијском систему. Документ у том делу наводи и да ће детаљи система субвенција сваке године бити утврђивани у сарадњи с удружењима пољопривредника, и то пре почетка израде нацрта буџета Републике Србије за наредну годину.

Споразум се бави и илегалним миграцијама, у смислу заштите становништва. Странке су сагласне у томе да ће се заштитити јужне границе земље да би се онемогућили илегални уласци, као и границе у свим пограничним насељима у Војводини, док ће се у општинама и месним заједницама у које долазе мигранти обезбедити значајније присуство полиције.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести