Пејић: Само ПУПС и Љајић прелазе цензус без СНС

БЕОГРАД: Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић оценио је да ће, после избора на пролеће, у парламент ући странке које су досад биле ванпарламентарне и испод цензуса.
glasacka kutija, Tanjug
Фото: Dnevnik, ilustracija

Када је реч о владајућој коалицији око напредњака, Пејић за Српски телеграф истиче да СНС стандарно има подршку већу од 50 одсто, а од партија које су у коалицији са СНС-ом, каже да преко цензуса самостално могу да пређу ПУПС Милана Кркобабића и Социјалдемократска партија Србије Расима Љајића.

Анализе су, како наводи, показале да ПУПС има 3,6 одсто подршке грађана, а СДПС нешто мало испод три процента, али озбиљну тенденцију да пребаци тај праг, посебно зато што је мањинска странка.

Све остале партије из актуелне владајуће коалиције, међу којима су Вулинов Покрет социјалиста и ПСС Богољуба Карића, морале би прилично да се потруде за скупштинску карту, каже Пејић.

Он додаје да ће спуштање изборног прага са пет на три одсто омогућити и радикалима опстанак у посланичким клупама, јер је, како је навео, подршка Шешељевој партији на историјском минимуму - свега 3,2 одсто.

Пејић предвиђа да ће изборно изненађење бити покрет Метла, чија је окосница ДСС, а да ће разлог за славље имати и блок странака предвођених Александром Шапићем.

Занимљиво је, оцењује Пејић, да би бирачи дали значајну подршку новом савезу странака који би чинио део Демократске странке, тј. посланици и функционери који су против бојкота, Странка модерне Србије, као и партије Ненада Чанка и Зорана Живковића.

Према истраживању Фактор плуса из децембра 2019. године, СНС има подршку 52,9 одсто грађана, СзС 10,1 одсто, СПС 9,8 одсто, ПСГ 6,5 одсто, СПАС 4,1 одсто, ПУПС 3,6 одсто, а СРС 3,2 одсто.

СДПС има 2,7 одсто, ДСС (Покрет Метла 2020) 2,4 одсто подршке грађана на изборима, показало је истраживање.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести