Вучић: Избори 19. или, вероватније, 26. априла

БЕОГРАД: Парламентарни избори у Србији биће одржани 19. или 26. априла, саопштио је данас председник Александар Вучић.
vucic
Фото: Tanjug

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, упитан када излазимо на биралишта, одговорио:

"Или 19. или 26. априла. Вероватније 26. априла".

 

Постоји проблем загађења, али је и кампања која се води гротескна

Председник Србије изјавио је данас да је проблем са загађењем ваздуха реалан и да коначно мора да се реши, али је приметио да постоји и кампања, која је, каже, понекад и гротескна.

"Постоји реалан проблем, али постоји и кампања, која је понекад и гротескна. Проблем постоји постоји више деценија", приметио је Вучић гостујући на ТВ Прва и истакао да нема места било каквој паници.

Навео је да је Београд, примера ради, јуче и прекјуче имао исти ниво честица као у Милану, који је један од најразвијенијих градова, али и истакао да не жели да тражи оправдање, него решења.

Поручио је и да ће држава решити овај проблем у наредних шест, седам година, а да се на решавању проблема загађења континуирано ради, те да су најважнији пројекти одсумпоравања и увођења зелене енергије.

Као пример, навео је да је са јапанском Џајком договорен пројекат одсумпоравања у ТЕНТ-у, док се нешто слично ради са Кинезима у Костолцу.

Увек је, каже, бежао од пребацивања одговорности на неког другог, те да не може локална самоуправа сама да реши овај проблем, већ то мора држава да реши.

"И решиће га, у наредних шест до седам година", истакао је Вучић.


Хоће ли Тужилаштво да ради свој посао?

Вучић је поводом кривичних пријава које је поднео Бошко Обрадовић против министра Стефановића и његовог оца рекао да тужилаштво треба да реагују и дају све одговоре да ли је било извршења кривичних дела или не.

Вучић каже да се није интересовао за Обрадовићеве тужбе, али да се сад испоставило да Обрадовћ подноси пријаву за трговину утицајем, а не тешко кривично дело о чему је причао.

Председник је за тв Пва рекао и да нема никакв проблем ни око тог ни око теме Крушик, и да тиме треба а се баве надлежни органи.

Поводом оптужби које је ухапшени директор у железницама Мирољуб Јевтић изнео на рачун министарке Михајловић каже да за то он није изнео доказе.

Напомиње да је са министарком Михајловић разговарао и да јој верује да нема никакве везе са тим.

"Ако има неке везе нека доказу", рекао је Вуцић и упитао шта још он може и треба да уради тим поводом.

Да јој ставим кесу на главу, да бих добио одговоре, рекао је иронично, алудирајући на случај Марка Бастаћа кога је оптужио његов кум Лазар Лешњак за рекетирање инвеститора у Београду.

На питање новинара зашто нешто није учињено ни поводом случаја Бастач и зашто он, Вучић, не учини нешто да рад тужилаштва буде ефикаснији, јер, он управља системом, Вучић каже:

"Нисам ја тужилац ни судија, није то систем који водим, ја са тим системом немам везе, хоћу да систем ради за народ".

Каже и да не може да зове тужилашто јер би се то тумачило као притисак на праводује, али да их овим путем пита:

"Хоћете ли да радите свој посао?".

Шта још хоћете, човек (Лешњак) је прошао полиграф, потврдило се да је све тачно, рекао је Вучић.


Не желимо да тразимо оправдање, рекао је, већ да тражимо решење. "Нисам упласен и успаницен", поручио је Вуцић додајући и да његово мало дете излази напоље.

Као додатни проблем када је реч о загађењу неупоредиво већи ниво друмског саобраћаја, јер око 20 одсто укупног загађења долази од друмског саобраћаја.

"У Београду данас има 650.000 аутомобила, готово двоструко више него пре 10 година. Толико смо увећали стандард", рекао је Вучић и додао да у централној Србији има доста људи који возе аутомобиле са еуро 3 моторима, чији би даљи увоз требало да буде забрањен.

Наводи да је ЕПС у претходних пет година уложиио 475 милиона евра за разлиците филтере, одсупоравање на блоковима термоелектрана, али да то није довољно ни близу.

"Морамо бити фер и рећи шта је то што моземо и хоцемо да радимо", указао је Вучић и навео да највеци проблем у Београду имамо због грејања на угаљ и дрва, а води се кампања против против мини хидроелетрана, што је извор зелене енергије.

"Треба да будемо фер према себи и да каземо хоцемо ли зелену енергију или нецемо", истакао је Вучић.

Вучић каже да је замолио Ану Брнабић да реагују, јер су се људи успаничили.

"Нистас посебно се не догађа, али не радимо увек сви свој посао и зато смо криви, али нема места паници", поручио је Вучић истичући да не осећа проблем због магле.

"Моје кривице нема. Не треба да претерујемо,маглу смо имали увек", подвлчи он.

Добар део поцели смо да радимо, али неће бити довољно, јер мора да се улазе и навео а су Немци направили план да 86 милијарди улазу у железники саобраћј да би железница преузела транспорт.

Ми ћемо наставити тим путем и уложити 3,5, до 4 милијарде евра у растерећење друмског саобраћаја, у наредних пет година.

А и то је мало, рекао је.

Молим министре да не беже од одговорности

Вучић је изјавио да нема ништа против министра заштите животне средине Горана Тривана, већ очекује од њега, као и од свих осталих министара у Влади Србије, да не беже од одговорности.

Он је казао да то што је питао премијерку Ану Брнабић: "Да ли је жив министар Триван?", а поводом загађења ваздуха у земљи, није значило да, како каже, има нешто против њега лично или против СПС-а, јер, истиче, министре не дели по странци, већ према раду.

"Немам ништа против Тривана, замолио сам га, као што сам молио и више министара, а то је да не беже од одговороности, покажите марљивост, али немојте да кажете да је крив неко други", рекао је Вучић.

На питање да ли сматра да Триван није добро радио свој посао, председник је одговорио да сматра да је требало да буде активнији.

Одговарајући на питање новинара када ће да се "реши мангупа из својих редова" и престане да преузима одговорност за њихове пропусте, Вучић каже да има само једну ствар против које је, а то је да 100 дана до избора, страначки функционери то време искористе да оду три пута на одмор.

"Праве се луди, и наши и други", каже Вучић и указао да се један медији интересовао где је провео Нову годину, јер су поједини његову саветницу Сузану Васиљевић видели у Мадриду, а председник је одговорио да "из Београда није мрднуо".

"Ја не идем на одмор, не знам што то знаци. Живим за то да радим, да будем ангажован, имам највећу част да будем председник земље коју највише волим и сада то време треба да протраћим на сунчање и купање", рекао је Вучић.

Каже да свако има своје животне принципе, те, додаје, неко воли да ради, а неко воли нешто друго...

Променићемо 60 одсто људи на локалу

Вучић је изјавио да ће, уколико Српска напредна странка, чији је лидер, добије поверење грађана на предстојећим изборима, више од 60 одсто функционера из те странке на локалу бити промењено.

"Биће великих промена зато што је после четири, пет или шест година на власти потребна нова енергија", рекао је Вучић.

Председник је навео и да ће бити великих промена у Влади Србије, којих је било и после претходних парламентарних избора, али, како је оценио, недовољно.

"Штитим сваког од министара, када их нападају, понекад се снажније борим за њих него они сами, не зато што не дам на Владу, него зато што Влада ради тежак посао", навео је Вучић.

Вучић је рекао и да сматра да капитал политичких странака нису некретнине, већ људи.

"Српска напредна странка ради системски и систематски, унутар СНС имамо и академију младих људи, баш зато што сматрамо да су они будућност", рекао је Вучић, а на питање да ли сматра да су толике кадровске промене ризичне одговорио је: "Није ме брига да ли је нешто ризично или није".

Не свађам се са Фајон, већ штитим интересе Србије

Вучић је истакао да нема никакав проблем са европарламентарцем Тањом Фајон,зузев што она не примећује колико су угрожена права Срба у Словенији.

Вучић је, у јутарњем програму ТВ Прва, на констатацију да је Фајон забринута због ситуације медија у Србији, као и због бојкота опозиције и питање зашто се свађа са њом, рекао да се са њом не свађа, већ само штити интересе Србије, брани своју земљу, и понаша као председник суверене државе.

"Она не промећује колико су угрожена права Срба у Словенији. Људи треба да знају да су Срби највећа етничка група у Словенији, а једини који немају право да буду национална мањина. Она се због тога не секира", констатовао је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести