Почела градња Моравског коридора-првог дигиталног аутопута

КРУШЕВАЦ:  Церемонијом у месту Јасика, близу Крушевца, данас су започели радови на изградњи Моравског коридора - аутопута од Појата до Прељине, првог дигиталног аутопута у Србији, који ће повезати три округа - Расински, Рашки и Моравички, са Коридорима 10 и 11.
Početak gradnje Moravskog koridora foto: Tanjug/video
Фото: Почетак градње Моравског коридора фото: Танјуг/видео

У пристуству председника Александра Вучића, почели су радови на првој деоници, до Појата до Крушевца, дугој 28 километара.Осим председника, церемонији присуствује и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, као и велики број грађана.

Моравски коридор биће дуг нешто више од 112 километара, а повезивће подручје на којем живи више од пола милиона људи, као и све веће градове централне Србије између Појата и Чачка - Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.

Најсавременији аутопут биће изграђен у централној Србији, "на три Мораве", а у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара, постављени и телекомуникациони уређаји и први пут ће бити примењене нове технологије.

Изградња телекомуникационог коридора дуж ауто-пута подразумева најсавременије оптичке и дигиталне каблове, станице за бесплатан вај-фај интернет, најмодерније управљање саобраћајем на аутопуту, тзв. интелигентне транспортне системе и друго.

Први дигитални ауто-пут у Србији биће до сада најшири ауто-пут у земљи, односно од постојећих ће бити шири за укупно 1,6 метара.

Фото: Почела градња Моравског коридора-првог дигиталног аутопута фото: Танјуг/видео

Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута од Појата до Прељине потписан је 5. децембра са америчко-турском компанијом Бехтел Енка УК Лимитед у вредности од 745 милиона евра.

Моравски коридор чинић три деонице: Појате - Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац - Адрани у дужине 53,88 километара и Адрани - Мрчајевци - Прељина дужине 30,66 километара.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Градња аутопута Прељина - Појате, како је раније најављено, биће завршена за мање од четири године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести