Почела литургија у храму Христовог васкрсења

ПОДГОРИЦА: У храму Христовог васкрсења у Подгорица данас у девет сати почела је литургија коју служи патријарх Иринеј са архијерејима СПЦ и помесних црква.
liturgija
Фото: Танјуг (видео)

Литургије уочи сахране митрополита Амфилхија биће служене и у свим црквама и манастирима СПЦ где је то могуће.

Након литургије уследиће опело, а потом и сахрана митрополита црногорско-приморског Амфилохија у критпи храма, која је припремљена за његово живота.

Из МЦП је најављено да ће током литургије говорити епископ бацки Иринеј, а након опела патријарх СПЦ Иринеј, академик Матија Бећковић, мандатар Здравко Кривокапић, председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, као и администратор Митрополије црногорско-приморске, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

ТВЦГ уступила пренос сахране митрополита медијима у региону

Радио телевизија Црне Горе, која је добила екслузивно право да преноси сахрану митрополита црногорског приморског Амфилохија, путем сателита, уступила је сигнал телевзијама и порталима у Црној Гори и региону: РТС-у, Пинку, ТВ Прва ЦГ, Прва С, Ал Џазири Балканс.

Портал РТЦГ пренео је да је менаџмент Јавног севиса то одлучио због великог интересовања регионалних медија.

"Поред осталог, један од кљуцних разлога је и тај што Телевизија Црне Горе, као Јавни сервис свих градана, имајући у виду мере НКТ-а за спрецавање ширења корона вируса, жели да свим верницима омогући да тај цин гледају код куце, како се не би излагали епидемиолошком ризику, који је у оваквим ситуацијама висок и неизбежан", наводи се у саопштењу ТВЦГ.

ДПС је јуче саопстењем замерио црногорском Јавном сервису због одлуке да преноси сахрану митрополита црногорско-приморског, која је, како су навели, и високо ризични догађај.

Храм Христовог васкрсења грађен је 20 година

Храм Христовог васкрсења у Подгорици, у којем ће данас бити сахрањен архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, грађен је 20 година, а отворен је у октобру 2013.

Храм је свечано отворен у оквиру прославе 1.700 година Миланског едикта, када се та манифестација преселила из Ниша у Подгорицу.

Том догађају присуствовали су патрајрх вашељенски, московски, српски и јерусалимски патријарх.

Храм је изграђен управо на иницијативу митрополита Амфилохија и у том тренутку је била највећа верска инвестиција у Црној Гори и шире.

Нема прецизних података колико је коштала његова изградња, али је из Српске православне цркве касније потврђено да је у градњу уложено више од шест милиона евра.

Држава Црна Гора је, како је речено, инвестирала пола милиона евра, што је разљутило неканонску Црногорску православну цркву.

"Овај храм је симбол вере ваше, ваше генерације и симбол помоћи и благодети Божије која долази са неба у најтежим моментима ваше историје, речи су које је том приликом изрекао патријарх Московски и све Русије Кирил.

Чињеницом да ће у крипти храма Христовог васкрсења почивати митрополит црногорско-приморски, овај храм ће свакако добити нову вредност.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести