Вучић данас у Српској кући, потом на сахрани Амфилохија

ПОДГОРИЦА: Председник Србије Александар Вучић посетиће данас пре подне "Српску кућу" у Подгорици.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Он би, према плану, седиште институција и организација које су основане ради очувања културног и националног идентитета српског народа, а за чију изгрању је Влада Србије издвојила 3,4 милиона евра, требало да посети око 9.45 сати.

У "Српској кући" су смештене Матица српска, Институт за српску културу, Српски национални савј ет, Удружење књижевника српског народа, Српска телевизија, Српски радио, новине, портали, Српски културни центар...

После тога, председник Србије присуствоваће у 11.00 сати у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

На сахрани ће иначе говорити патријарх српски Иринеј, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, мандатар Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, председник Скупштине Алекса Бечић и писац Матија Бећковић.

Вучић је јуче поподне стигао у Црну Гору, потом се приватно састао са лидерима српских странака Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем, а потом је имао изузетно гледан интервју на локалној "ТВ Вијести", где је одговарао на бројна питања, укључујући и оптужбе да се меша у састав Владе Црне Горе, као и о односима са председником Милом Ђукановићем.

"Не мешам се у формирање нове владе у Подгорици. Не желим да се мешам. Нисам америчка амбасадорка, нити било ко други да од мене можете да чујете ко треба, а ко не треба да уђе у владу", казао је Вучић и саопштио да се у сусрету са лидерима Демократског фронта није сагласио са њиховом одлуком да подрже мањинску владу, али да је поштује.

Рекао је да има "пристојан" однос са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, али да имају "потпуно различит став према српском народу и позицији српског народа у Црној Гори, што никада нису крили један од другога".

Такође, касније је у изјави за српске медије рекао да га Ђукановић није контактирао након одлуке да дође у Црну Гору, али да је делегација Србије у Подгорици дочекана на најбољи могући начин.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести