Почеле припреме за изградњу моста између Ковиља и Петроварадина

Председник Покрајинске владе Игор Мировић одржао је радни састанак са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, на којем је било речи о изградњи Фрушкогорског коридора, радовима на траси брзе пруге Нови Сад – Суботица где се налазе археолошки локалитети, као и о изградњи пешачко-бициклистичке стазе између Петроварадина и Беочина.
1
Фото: Р. Хаџић

Након састанка, заједнички су обишли припремне радове на месту будућег моста преко Дунава у оквиру Фрушкогорског коридора, где је у току изградња помоћног челичног моста.

„За овај важан посао борили смо се годинама уз подршку председника Републике Александра Вучића. Мост ће повезивати Ковиљ и Петроварадин у дужини од 1,7 километара, и биће један од најважнијих објеката на коридору, уз тунел кроз Фрушку гору у дужини већој од 3,5 километара“, изјавио је Мировић.

Према његовим речима, овај пројекат је изузетно важан за Нови Сад, Ириг и Руму јер је та деоница са око 900 камиона и 10.000 возила дневно једна од најоптерећенијих када је реч о државним путевима у Србији.

Фото: Р. Хаџић

“Поносан сам што сам био један од иницијатора овог пројекта и што сам део ове сјајне екипе која ће га реализовати у наредном периоду. Верујем да ћемо за три и по године имати практично спасоносно решење за Нови Сад и друге општине када је реч о теретном саобраћају, за Петроварадин посебно, за Партизанску улицу, за Срем, Фрушку гору и Ириг“, истакао је Мировић.

„Данас, када цела Европа говори о преживљавању, ми говоримо о инвестицијама. Ово су пројекти који мењају перспективу наше земље“, рекао је министар Момировић.

Говорећи о изградњи брзе пруге Нови Сад – Суботица, Момировић је навео да Влада Србије има циљ да се што пре заврши ова важна инвестиција, уз очување нашег културног наслеђа на археолошким налазиштима на 11 километара пруге на локацијама у Новом Саду, Врбасу и Суботици.

Фото: Р. Хаџић

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић нагласио је да нико није могао да замисли да се истовремено граде два нова моста на Дунаву у Новом Саду и да се пројектује трећи, пешачко-бициклистички мост, што ће омогућити да се квалитет живота у граду промени набоље. Нови транзитни мост биће, према његовим речима, најбржа веза између аутопутева Е70 и Е75 који ће растеретити саобраћај кроз Нови Сад.

- Верујем да већина нас у Новом Саду није могла ни да замисли, ни да сања да се истовремено граде два нова моста у нашем граду, док је у току пројектовање трећег, пешачко-бициклистичког, а да смо тек пре четири године вратили оно што су нам у НАТО агресији срушили. Новим мостовима и саобраћајном инфраструктуром, мењамо свеукупни амбијент, слику града и квалитет живота у Новом Саду на боље. Веома сам задовољан нивоом подршке коју имамо у погледу финансирања, јер држава Србија финансира све ове пројекте, који ни Град нити Покрајину не коштају новачано, а директно утичу на квалитет нашег живота. Ово ће бити најбржа веза између два ауто-пута Е70 и Е75, западног дела државе према северу и истоку, а ту првенствено мислим на Фрушкогорски коридор. У погледу промена у граду, Петроварадин и Салајка ће буквално процветати кад се овај мост направи, јер неће више пролазити камиони Партизанском улицом и свим оним саобраћајницама кроз Петроварадин ка Жежељевом мосту, већ ће користити транзитне саобраћајнице. Надам се да ћемо крајем 2024. године, како су најавили наши кинески партнери, извођачи радова из компаније „CRBC“, моћи заједно да пређемо преко овог моста између Петроварадина и Каћа - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Фото: Р. Хаџић

Директор „Коридора Србије“ Александар Антић изјавио је да је ово кључни развојни пројекат који је добио подршку председника Републике и да није значајан само за Нови Сад, већ и за целу земљу. Према његовим речима, са ауто-путем и брзом саобраћајницом Рума–Шабац–Лозница, имаћемо око 120 километара модерних путева са мостовима на Дунаву и Сави, са два тунела од којих ће Иришки венац бити најдужи у Србији.

На састанку у Покрајинској влади представљен је и пројекат изградње бициклистичко-пешачке стазе у дужини од 17 километара од Петроварадина до Беочина. Пројектно решење обухвата и јавну расвету, хортикултурно и партерно уређење, као и саобраћајну и туристичку сигнализацију на стази. Пројекта документација за овај пројекат биће завршена до краја године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести