Војни буџет годишње преко милијарду динара

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се у Војску Србије у последње три године улаже много више него што је војни буџет од 650 милиона динара, те да буџет за Војску на годишњем нивоу буде око милијарду динара и више и користи се пре свега за модернизацију војске.
vucic vojna gimnazija
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Ми данас улажемо много више, није наш буџет војни свега 650 милиона као што пише, зато што ми из дрзугих извора издвојимо још 350 милиона додатних, те рачунајте да нам је војни буџет милијарду или преко милијарду, казао је Вучић у изјави новинарима након што је обишао Војну гимназију.

Додао је да се последње три године троши много више новца од онога што пише у буџету, али да то не угрожава буџет, већ се троше текуће буџетске резерве, новац из суфицита, те да је највећи део тог новца искоришћен за модернизацију војске.

Ми до јуче нисмо имали ни једну једину летелицу - ловца. Почетком следеће године ми ћемо имати 14 најмодернијих мигова четврте генерације, није пета генерација, али најмодернији ловци четврте генерације, казао је Вучић и додао да ће Војска Србије имати хеликоптере Х 145 купљене од Немаца и Француза, те да су купљена два МИ 17 од Руса, а да се купује још хеликоптрера од Руса и борбених и транспортних.

То за земљу нашег обима, наше територије и броја становника није мало, мало је у односу на Израел, али није мало у односу на друге земље. Од земаља сличних људских и територијалних капацитета и потенцијала у региону, не постоје снажније армије од наше, истакао је Вучић.
Навео је да постоји више проблема, те да је један од њих људски потенцијал и додао да се мора имати много више деце која ће да уче у Војној гимназији и на Војној академији, много више војника.

Када је у питању људски потенцијал, како је рекао, најмање проблема има на југу Србије, а највише је проблема због ниских примања и то у Војводини и Београду, а тај проблем ће решити побољшање стандарда војника.


Није важно место разговора, већ садржај предлога

Председник Србије Александар Вучић истакао је да није важно место где би се одржала конференција о решењу КиМ, већ садржај предлога, те је изразио уверење да ће притисак на власти у Србији расти у наредном периоду.

Вучић је, одговарајући на молбу новинара да прокоментарише да ће се косовски чвор расплести организовањем међународне конференције „Рамбује 2“, казао да није битно да ли је Рамбује 2 или 5, већ да је важна суштина.

Мене интересују суштина и резултат. Да ли се прави конференција у балској дворани или обичној сали, испред на путу, мени је потпуно свеједно. Ззелимо да видимо решење, а да Србија хоће и може да га прихвати, сачува образ, да се народ не осећа пониженим, зна да има будућност, и пре свега да Србима на КиМ буду загарнтовани будућност, мир и безбедност, али и заштите интереси Србије. Када то будемо видели, могу да закажу конференцију где год хцохе, у Лос Анђелесу или Токију, или било где друго, нагласио је.

Вучић је рекао да у није важно место већ садржај предлога.

Оно што сам до сада добијао као идеје нисам био задовољан, па нисам ни коментарисао у јавности. Имао сам довољно храбрости да их одбијем у разговору са саговорницима, објаснио је.

На констатацију да ће Немачка имати тврђи став по питању размене територија него САД, Вучић је казао да не коментарише ставове појединих земаља.
Знам колико сам тешких разговора имао с Американцима и Немцима, а неће бити ништа лакше у будућности, рекао је он.

Изразио је уверење да ће у наредном периоду постојати бројни притисци на нашу земљу и народ јер знају да је суштина у одлуци Србије.

Ми ћемо бити под великим притисцима. Они који желе на различите начине да Србију сломе покушаваће да то ураде изнутра, да ослабе нашу преговарачку позицију, да покажу шта су све у стању да ураде, објаснио је он.

Како је рекао, док су српска влада и председник снажни тешко је вршити тако велики утицај или било какав значајнији притисак на одлуке које можемо да доносимо. 

Зато је важно вршити стални притисак. Зато смо слушали приче да ће Србија бити следећа земља у којој ће бити убијен новинар. А имамо пет земаља у којима су убијени новинари од тада и нико да каже извини. Код нас је најозбиљнии напад на новинаре био напад на новинаре Пинка Горадну Узелац и Мару Драговић, а напали су их батинаши и сецикесе Двери и других организација. То је једна у низу милионских лажи просипане на дневном нивоу управо да се смањи углед Србије у свету, навео је Вучић.


Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Под два имамо проблем да је наша техника прилично застарела, није обнављања деценијама, и даље робујемо старим системима и тешко прихватамо ново наоружање и то због процедура, навео је председник и додао да је потребно променити однос према полицајцимја и војницима у друштву, јер без њих не бисмо имали ни мир, ни стабилност.

Зато сам рекао да желим да видим што већи број њих у униформама, да се тога не стиде и да се тиме поносе, ако буде требало даваћемо и додатне бонусе, јер ће се због тога и грађани на улицама осећати сигурније, казао је Вучић.

Истакао је да је процес модернизације армије процес од 10 година, те да ће за 10 година грађани моћи да виде веома респектабилну и снажну армију, која данас није слаба, али је потребно да буде јача.

Говорећи о још увек нереновираној згради Министарства одбране, Вучић је казао да је тешко било шта извести по том питању, јер када је, каже, био пронађен и инвеститор, рекли су му да хоће да прикрије НАТО злочине, иако је он први који је почео да обележава великим манифестацијама почетак агересије.

Наша имовина је прецењена и војску много кошта чување објеката који ничему не служе, али не вреди, то је потреба да се сачува на наше име. Не треба тако, дајте неком ко ће то моћи да искористи, не причајте ми глупости да касарна у Неготину кошта 19 милиона евра, ништа тамо не вреди 19 милиона евра, казао је Вучић.

Додао је да су се неке ствари у Војсци промениле, али да мора још доста тога да се мења.

Волео бих када би војска дала имовину која јој не треба, а да ничим не оштети своје војне капацитете, потенцијале, одбрамбене потенцијале пре свега, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести