Покрајина са 312 милиона помаже листове на језицима националних мањина

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Покрајинској влади уручила уговоре за суфинансирање листова на језицима националних мањина чији су оснивачи национални савети, вредне 312 милиона динара.
Покрајинска влада/Драгана Милошевић са медијима националних мањина
Фото: Покрајинска влада/Драгана Милошевић са медијима националних мањина

„Информисање на језицима националних мањина један је од најзначајнијих приоритета Покрајинске владе“, рекла је Милошевићева и додала да су у претходне три и по године, од када траје мандат Покрајинске владе са председником Игором Мировићем на челу, ова средства увећана са 264 милиона на 312 милиона, са жељом и тенденцијом да буду још већа.

Како је навела, и данас су, као и претходних година, уручени уговори за 22 листа која издаје девет издавачких кућа – Мађар со, Хет нап, Хлас људу, Либертатеа, Руске слово, Хрватска ријеч, Буњевачки информативни центар, Ридне слово и Македонски информативни и издавачки центар.

Фото: Покрајинска влада/Драгана Милошевић са медијима националних мањина

Она је прецизирала да је реч о месечним, недељним и дневним новинама и да су ови уговори један од показатеља да Покрајинска влада преко ресорног секретаријата брине о националним мањинама и очувању њиховог идентитета, језика, писма и културе.

Како је истакла Драгана Милошевић, Покрајинска влада јесте искрен партнер и пријатељ у континураном раду листова националних заједница – националних мањина, и то је доказ да оно што је председник Игор Мировић истакао у свом експозеу, обраћајући се покрајинским посланицима на почетку мандата, јесте урађено.

Директор Новинско-издавачке установе „Либертатеа“ Нику Чобану захвалио се у име девет издавачких кућа на језицима националних мањина – националних заједница, истичући да би без подршке Покрајинске владе њихов опстанак био угрожен и да је зато управо тај партнерски однос државе веома битан у очувању националног идентитета на овим просторима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести