Поповић Ивковић: Важна и борба против финансирања тероризма

БЕОГРАД: Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас на Министарском форуму у Скопљу да је за супротстављање тероризму важна и борба против прања новца и финансирања тероризма, кроз откривање и пресецање токова новца.
Biljana Popović Ivković  foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Морамо се осврнути на чињеницу да је одлика модерног глобалног тероризма повезаност са организованим криминалом. Терористичке организације зарађују новац и од трговине наркотицима или људима, а терористи се врло ефикасно користе и новим комуникационим технологијама за даље умрежавање и регрутацију нових чланова“, рекла је Поповић Ивковић.

Како је саопштено из МУП-а Србије, она је подсетила да је Министарство унутрашњих послова Србије крајем 2018. године у оквиру Службе за борбу против тероризма успоставило Одсек за спречавање злоупотребе јавних извора и интернета.

"Формирањем ове организационе јединице омогућено је спровођење онлајн истрага које обухватају прикривене обавештајне операције и прикупљање обавештајних података из отворених извора са циљем обезбеђивања доказа за потребе кривичног гоњења извршилаца овог кривичног дела“, објаснила је Поповић Ивковић.

Државна секретарка српског МУП-а поручила је на Форуму и да одговор на сваки организовани криминал мора бити јединствен и јак, кроз интензивну комуникацију и правовремену размену информација.Она је истакла да је у протекле две године у Србији заплењено више од 10 тона дроге, од којих је прошле године заплењено нешто више од четири тоне, а током ове године више од шест тона.

"У току ове и протекле недеље имали смо више акција заплене наркотика. У једној је одузето 77 килограма чистог хероина и пола килограма кокаина вредности пет милиона евра, док је у још две акције одузето 113 килограма марихуане“, навела је Поповић Ивковић.

Она је подсетила и на заједничку акцију под називом "Фамилија“ спроведену са полицијама Чешке и Словеније у координацији са Европолом и Америчком ДЕА у којој су ухапшена и два српска држављанина међу 16 лица и заплењено више од једне тоне кокаина и два милиона евра у готовини.

Поповић Ивковић је подсетила и на велику акцију српске, шпанске и британске полиције у Атлантском океану код Азорских острва, када су ухапшена три српска држављанина и заплењено 800 килограма кокаина, вредности 50 милиона евра.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести