Поповић: Референдум о уставним променема на јесен

БЕОГРАД: На уставним променама се интензивно ради и грађани ће се о њима већ на јесен изјашњавати на референдуму, рекла је данас министарка правде Маја Поповић.
maja popovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Она је истакла да је главни циљ измена "истеривање" политике у избору судија, председника судова, јавних тузилаца и заменика јавних тужилаца, чиме ће владавина права бити знатно унапређена.

"Предложеним променама Устава треба да буде искључено учешће политике у избору судија, председника судова, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца, што ће омогућити већу независност судија и већу самосталност јавних тужилаца. То ће несумњиво допринети јачању владавине права и повећавати правну сигурност у нашој земљи, чиме Србија постаје привлачнија за стране инвестиције које ће довести до повећања стандарда наших грађана", рекла је Поповић за Курир.

"Промене Устава представљају прву и најзначајнију активност у акционом плану за преговарачко поглавље 23, од које зависи и испуњење бројних других активности у оквиру овог преговарацког поглавља. Уколико до промена дође то ће свакако значити јачање владавине права и напредак Србије у једној важној области, а самим тим и боље оцене у процесу преговора за чланство у ЕУ", рекла је министарка правде.

На питање да ли ће Србија поново упутити иницијативу да хашки оптуженици служе казне у матичним земљама, пошто је то питање актуелизовала пресуда Ратку Младићу, Поповић каже да ће Србија инсистирати да сви њени држављани којису осуђени пред Хашким трибуналом казну затвора служе у својој земљи.

"У тим напорима имамо пуну подршку председника Србије Александра Вучића који је у свом излагању на последњој седници Савета безбедности УН јасно и недвосмислено истакао да ће Србија наставити да се бори за поштовање међународног права, да озбиљно схвата своју обавезу да сарађује са Трибуналом, али и забринутост што се највише осуђују Срби , док за злочине над Србима готово да није било осуђујућих пресуда.", рекла је министарка Поповић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести