Пре 14 година Приштина једнострано прогласила независност

БЕОГРАД: Пре 14 година Приштина је једнострано прогласила независност, а државу Косово до сада су признале 92 од 193 чланице Уједињених нација, док 92 земље не признају косовску независност, стоји на сајту Канцеларије за Косово и Метохију.
pristina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Косовску независност су прве признале Костарика, САД, Француска, Авганистан, Албанија, Турска, Велика Британија, а захваљујући дипломатским напорима Србије одлуку о признању од 2013.године повукло је 18 земаља.

Косово није признало пет земаља Европске Уније - Шпанија, Кипар, Словачка, Румунија и Грчка чији је премијер Кирјакос Мицотакис у уторак, током званичне посете Београду, поновио да Грчка није променила став у вези са Косовом и тиме још једном одбацио спекулације да би та земља могла да призна косовску независност.

Скупштина Косова усвојила је на ванредној седници 17. фебруара 2008. године Декларацију о независности којом је Приштина једнострано прогласила одвајање од Србије, а коју је образложио тадашњи премијер привремених приштинских институција Хашим Тачи.

Дијалог Београда и Приштине, који би требало да резултира свеобухватним споразумом о нормализацији односа, у блокади је, јер Приштина одбија формирање Заједнице српских општина, предвиђено Бриселским споразумом, а на чему инстистира Београд.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести