(ФОТО, ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ АУТОПУТ РУМА-ШАБАЦ: Пре 10 година имали смо 592, а сада 946 километара аутопутева

Деценију након последњег километра ауто-пута који је завршен, и то на обилазници око Новог Сада, Војводина је данас добила још 24,6 километра пута највишег ранга и то између Руме и Шапца.
1
Фото: Р. Хаџић

Нову саобраћајницу, која је заједно са брзом саобраћајницом Шабац-Лозница коштала 467,5 милиона евра, отвориo је председник Србије Александар Вучић.

- Готово 50 година је Шабац чекао мост, а о ауто-путу се безброј пута говорило, а нико ништа предузимао није. Остајало је само мртво слово на папиру. Док ваша и наша генерација није узела ствар у своје руке. Овај ауто-пут је нешто што ће довести инвеститоре у Лозницу, већ и Мали Зворник, Крупањ, Љубовију. Људи причају унапред, а када анализирате дела углавном нису причљиви. Без вас грађани Шапца и околино не би никада успели.

Фото: Р. Хаџић

Подсетио је да су грађани били уз Србији и кроз тешке реформе, поплаве, корону, рат у Украјини.

- Ако не сањате снове за своју земљу, шта уствари сањате? Наставићемо и да сањамо и да остварујемо снове. Да би Србија ишла напред морамо да будемо јединствени. Када траже да се одрекнемо слободарског духа, морамо рећи да не дамо на своје, да ћемо наставити да радимо и гурамо даље..

Фото: Р. Хаџић

- Тражим од вас у Влади да не седите у канцеларијама, да радите сваки дан на томе да људи у Подрињу добију нове путеве, да доведемо нове инвеститоре, да можемо да им гарантујемо останак. Морамо да улажемо у сиромашније делове Србије, изађите из својих кабинета, на терен са народом решавајте проблеме.

Фото: Р. Хаџић

Он је поручио, на свечаности отварања новог аутопута у пуном профилу од Руме до Шапца у дужини од 24,6 километара, да треба што пре завршити и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице

"Имамо много аутопутева и биће их тек, али овај део до Лознице је важно да завршимо. Ово је било најважније, али мора сад да се заврши и до Лознице, јер то нас после спаја и са Малим Зворником и са комплетним Подрињем", рекао је Вучић.

Фото: Р. Хаџић

Истакао је да ће то подићи Лозницу и довести нове инвеститоре.

Фото: Р. Хаџић

Вучић је изјавио да ће се до краја следеће године од Београда до Лознице стизати за сат и 10 до 15 минута, а некада је било потребно два сата.

Он је рекао да треба што пре завршити и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице.

"Људи треба да знају да ниједна земља у Европи пропорционална својој величини и броју становника не ради ни приближно као што ми радимо и градимо, а да при том не повећавамо стопу јавног дуга. То је готово невероватно ", казао је Вучић.

Он је рекао и да је Србија до пре 10 година имала 592 километра ауто пута, сада има 946 километара, а гради се још око 460 километара аутопутева.

"Градимо Фрушкогорски коридор, он добро напредује и спаја Нови Сад, Ириг и Руму", казао је Вучић.

Фото: Р. Хаџић

Отварању су присуствали представници медија и председница Владе Ана Брнабић, потпредседник Владе Милош Вучевић  министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, директор ЈП „Коридори Србије“ Александар Антић, као и представници општина Рума и Шабац.

Директор Коридора Србије Александар Антић је рекао да ће до краја следеће године сигурно бити завршен део од Петловаче до Лознице.

Вучић је рекао да остаје, ипак, и шабачки део и да је важно да што пре буде завршен.

Фото: Р. Хаџић

Више аутопутева него до 1945.

Вучић изјавио је данас да ће за годину дана Србија моћи да се похвали да је за 10 или 11 година направљено више километара ауто-пута, него од 1945. надаље.

На отварању ауто-пута Рума-Шабац са мостом преко Саве, Вучић је рекао да је 30 километара од Чачка до Пожеге много теже радити него да радите негде у Војводини.

"Слушао сам много моје претходнике како ће да граде, али нису ни километар пута изградили. Нису ни метар пута платили, морате да имате здраву економију да то урадите. Увек је проблем код нас, људи мисле да је то лако, али то није само питање новца. Увек имате проблеме са експропријацијом", рекао је Вучић.

Моравски коридор напредује

Како је рекао, Моравски коридор веома успешно напредује и ускоро се завршава део до Врњачке бање и Краљева, а онда са друге стране од Прељине до Адрана невероватно.


На аутопут па на венчање

Председница општине Рума Александра Ћирић присуствовала је свечаном отварању аутопута иако се данас удаје, рекао је Вучић.

Она је додало да је то нормално јер је њена дужност да буде данас на овом месту.

Фото: Р. Хаџић

"До краја следеће године требало би да буде готово и до Лознице, веће је 70 одсто трасе од Петловаче и Прњавора постављено према Лозници. То су онда огромне промене и Дрина постаје неупоредиво ближа. Сада треба додатно да размишљамо како да спајамо Лозницу са Бајином Баштом, преко Љубовије, Малог зворника, како то да направимо и проширимо пут, а затим да размишљамо о обилазници око Ужица и да га спајамо са Бајином Баштом", поручио је Вучић.

Важно за инвеститоре

Он је рекао да је потенцијалним инвеститорима важно да у Србији постоји развијена инфраструктура.

"Довели смо у Ваљево Хансгрохе. Хајсенс је повећао број запослених. Кад будемо правили болницу у Шапцу и Ваљеву, биће то потпуно нови град. То сам рекао зато што су они пристали тек када су знали да ће до краја ове године да стигне гасовод", рекао је Вучић.

Фото: Р. Хаџић

Председник Србије најавио је да ће почетком следеће године биће урађена и брза саобраћајница која од Лајковца води до Попучке и улаза у Ваљево и да су поједини инвеститори пристали да улажу тек када су чучли за то.

 

Фото: Р. Хаџић

Ауто-пут Рума-Шабац, тако ће постати трећа саобраћајница ове врсте у Војводини. Први ауто-пут, био је некадашњи Братства и јединства, који је повеза Београд и Загреб 1950. године. Од 1971. године до 1975. године грађен је полупрофил ауто-пута Нови Сад-Београд, да би тек 1986. године полупрофил стигао из Новог Сада до Фекетића. До мађарске границе половични ауто-пут стигао је 1997. године. Пет година касније, почела је изградња пуног профила и то од Батајнице, да би асфалтирањем последња два и по километра код Новог Сада 2013. године био завршен завршен други ауто-пут кроз Војводину који повезује Хоргош са Београдом.

Будући ауто-пут Рума-Шабац имаће шест трака, и биће део коридора Рума-Шабац-Лозница, док ће од Шапца до Лознице бити изграђена брза саобраћајница од 55 километара. Крајем јула прошле године спојен је мост на траси овог ауто-пута преко Саве дуг 1,3 километра, који је грађен две године.

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести