Проф. др Драган Станић добитник Награде АП Војводине „Михајло Пупин“

Награда АП Војводине „Михајло Пупин“, која се додељује 25. новембра, на Дан присаједињења Војводине Србији, који се свечано обележава, биће уручена проф. др Драгану Станићу, председнику Матице српске, одлучила је данас Комисија за доделу покрајинске награде и покрајинских признања.
dragan stanic
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Српско народно позориште, Градска библиотека у Новом Саду и Друштво новосадских књижевника предложили су проф. др Драгана Станића за ову награду, као највише признање за дугогодишњи рад, лично залагање и изузетне резултате у свим областима стваралаштва, чиме је дат трајан допринос развоју АП Војводине.

Проф. др Драган Станић рођен је 31. маја 1956. у Трстенику. Магистрирао је 1991, а докторирао 2003. на Филолошком факултету у Београду. 

Говори енглески и руски, а служи се француским, словеначким и македонским језиком. Члан сарадник Матице српске је од 1983. године, стални члан сарадник од 1991. године, секретар Матице српске од 1995. до 2004. године, члан Управног одбора Матице српске од 2004. године, члан Управног одбора Библиотеке и Галерије Матице српске од 1995. године. 

За председника Матице српске изабран је 28. априла 2012. године.

Пише поезију, прозу, драмске и критичке текстове, бави се проучавањем српске књижевности и културе. Објавио је преко 250 критичких, теоријских и књижевноисторијских текстова у периодици и научним зборницима. С радовима из области проучавања књижевности учествовао је на преко 50 научних скупова у земљи и иностранству. 

Објавио је значајне књиге песама и критичке монографије, а текстови су му превођени на енглески, француски, немачки, мађарски, румунски, македонски, словеначки, чешки, грчки, албански и кинески језик.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести