Протести "1 од 5 милиона"  у више градова у Србији

У више градова у Србији одржани су протести "Један од пет милиона". Уз различите транспаренте и заставе захтеви се понављају – оставка власти, једнаки услови за све и решавање локалних проблема.
1
Фото: Фонет/ Љиљана Стојановић

У Новом Саду је одржан шести по реду протест "Један од пет милиона". Грађани су се окупили на платоу испред Српског народног позоришта, где су им се обратили професори Чедомир Чупић и Радивоје Јововић.

Након говора, грађани су кренули у протестну шетњу централним градским улицама, у којој су застали поред зграде Радио телевизије Војводине, где су буком подсетили на њихов захтев за објективним и непристрасним извештавањем, а затим шетњу наставили до Градске скупштине и зграде Владе Војводине. Грађани су носили заставе Србије и Војводине и бројне транспаренте.

По седми пут Нишлије су се окупиле на протесту – Ниш без страха.

Окупљенима се обратио адвокат Божо Прелевић, који је истакао да су Србији потребни фер и поштени избори, јер како је рекао овој власти незадовољни грађани неће опростити уништене институције, нападе на слободу медија, судство и независна тела.

На трећој протестној шетњи "1 од 5 милиона" у Суботици, организатори су упитали надлежне у суботичкој топлани зашто је грејање поскупело, и изразили забринутост због стања у "Суботицатрансу" наводећи масован одлазак возача у иностранство, због чега трпе грађани.

На протестном скупу говорили су – Горан Шушљик, београдски глумац рођен у Суботици, Петар Митрић, филмски радник из Суботице и Арпад Черник, глумац из Суботице који се обратио на мађарском и српском језику.

У Панчеву је по четврти пут одржан протест "1 од 5 милиона", са ког је затражено да "Александар Вучић и његови људи оду с власти".

На протесту су говорили – Бранислава Костић, политиколог и професорка у пензији, Милојко Пантић, новинар у пензији и Ненад Живковић, панчевачки новинар.

Протест "1 од 5 милиона" је одржан и у Краљеву. Грађани су се окупили испред зграде Скупштине града, како би изразили своје незадовољство, како кажу – онима који воде државу. На скупу су говорили - Ђорђе Вукадиновић, филозоф, политички аналитичар и новинар др Драгослав Шумарац.

На тргу "Карађорђев дуд" у Смедереву окупљеним грађанима су се обратили Јелисавета Татић Чутурило, професор на ФДУ, и Марко Степановић, глумац и водитељ.

Након обраћања окупљени су кренули у уобичајену протестну шетњу улицама Смедерева коју су завршили на главном градском тргу.

Обраћањем 89-годишње Зора Велимировић на Тргу глумаца у Крушевцу почео је још један протест "1 од 5 милиона".

Захтеви Крушевљана су остали непромењени – смена руководства ЈКП "Градска топлана", оставке оних који воде Град због веће цене грејања, да се три рачуна умање за 50 одсто, створе бољи услови за лечење и рад здравствених радника, спречи насиље на улицама Крушевца.

 

Потписивањем подршке Споразума са народом Шапчани су започели шесто протесно окупљање и шетњу градским улицама.

Протест "Један од пет милиона" по четврти пут одржан је у Лозници. Окупљеним грађанима се обратио шабачки новинар Ненад Кулачин који је поручио грађанима да треба да пруже још већи отпор владајућем режиму.

На протестној шетњи "1 од 5 милиона" у Зајечару је затражено да сви они који су се бавили политиком од 2004 године до данас и задужили град преко две милијарде динара, одмах поднесу оставке, од опозиционих одборника у Скупштини града се тражи да напусте ово здање и блокирају рад парламента, а од државе се захтева слобода Националних медија.

Окупљеним грађанима обратио се и глумац Бранислав Лечић тражећи од државе да укине, како је рекао, "владавину страха и манипулисње на изборима".

У Параћину је одржан први протест грађана против актуелне власти и председника Вучића. Окупљени грађани, после протестног саопштења, мирно су се разишли.

(РТС)

 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести