Пуповац: Хрватска охрабрује екстремисте

БЕОГРАД: Са председником Србије Александром Вучићем у телефонском разговору на његов позив поделио сам забринутост поводом негативних последица Закона о правима бранитеља врло брзо пошто је тај пропис усвојен, каже лидер СДСС и председник Српског националног већа у Хрватској Милорад Пуповац.

Пуповац је при гласању у Сабору, за закон у ком се између осталог, каже да је агресију на Хрватску извршила Србија  уз помоћ дела српског народа у Хрватској, био уздржан.
Пуповац у изјави за "Вечерње новости" свој потез објашњава овако:

"Наше суздржано држање било је порука да смо против. То смо јасно рекли и током расправе. Закон је прошао два читања и у оба сам изнео неслагање са више неприхватљивих ствари. Једна од њих је да се доносе историјске оцене о ратним догађајима у распаду заједничке државе. Закони утврђују нормативне вредности а не историјске истине."

Он наводи да се расправа водила дан после хашке пресуде и самоубиства Слободна Праљка, у изразито усијаној атмосфери.
 Пуповац је у Сабору указао да ће спорна одредба обновити ратне трауме, нарушити међудржавне и међуетничке односе, да је њоме задржана стигматизација Срба и да ће охрабрити екстреме који на ратним траумама желе да контролишу процесе изградње нормалних односа између Хрвата и Срба и Хрватске и Србије.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести