Ракић: Избори на КиМ - одлука о будућности српског народа

БЕОГРАД: На ванредним парламентарним изборима на КиМ директно се одлучује о будућности српског народа у јужној покрајини, поручио је данас председник Српске листе Горан Ракић.
Goran Rakić  Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Горан Ракић

Ракић је у изјави за РТС, поводом почетка предизборне кампање на КиМ, позвао грађане да 6. октобра изађу на изборе и гласају за Српску листу.

"Одговорност је на сваком од нас и зато све грађане позивам на јединство и слогу јер се на овим изборима најдиректније одлучује о будућности српског народа на Косову и Метохији, али и будућности наше земље уопште", рекао је Ракић.

Он је нагласио да 6. октобра грађани Србије одлучују да ли ће у скупштини у Приштини имати представнике који ће се храбро борити за њихове интересе или ће дозволити да их представљају "миљеници Приштине, који се више не скривају већ хвале подршком коју добијају од Албанаца".

Ракић је нагласио да би победа Српске листе дала већу снагу преговарачком тиму и председнику Александру Вучићу у наставку дијалога у Бриселу.

Он је додао да су безбедност и економски услови главни изазови са којима се суочава српски народ на КиМ.

"Ми ћемо, као и до сада, настојати да својим деловањем унутар косовских институција захтевамо већа издвајања за српске средине, посебно у области пољопривреде и развоја малих и великих предузећа", рекао је Ракић.

Указао је и на подршку коју пружа држава Србија која, како ја истакао, захваљујући финансијском програму председника Вучића сада има више и снаге и могућности да помогне опстанак и останак Срба на КиМ.

"Са тим у вези је и потреба да Српска листа освоји свих десет мандата како би се пупчана врпца између наших институција и нашег народа на КиМ очувала", навео је председник Српске листе.

Ракић сматра да приштински лидери немају шта да понуде својим грађанима па, како каже, посежу за паролама екстремног садржаја.

"У тренутку када приштински лидери немају шта да понуде својим грађанима неретко посежу за јефтиним политичким паролама екстремног садржаја - напади на Српску листу, председника Вучића", рекао је Ракић.

Он је нагласио да ће Српска листа учинити све како би се сачувао мир и безбедност грађана и предизборни процес протекао у миру.

Предизборна кампања за ванредне парламентарне изборе на КиМ 6. октобра почиње данас и трајаће 10 дана.

Према косовским законима, за 100 посланичких места надметаће се кандидати албанских политичких странака, док је за припаднике мањинских заједница резервисано 20 посланичких места, од тога - 10 загарантованих посланичких мандата припашће представницима Срба.

Октобарски избори су седми парламентарни избори на Косову после рата.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести