Рама: Не желим да се мешам у дијалог Београда и Приштине

ПРИШТИНА: Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас у Приштини да не жели да се меша у дијалог Београда и Приштине, да је то, како је навео, унутрашње питање и да је важно да другачији приступ Албаније према Србији не штети крајњем циљу.
edi rama yt
Фото: Youtube Printscreen

Он је додао да су то два разлицита пута ка истом циљу, а то је коначно решење и признање Косова од стране Србије и правичан мир који припада припада целом региону, преноси Албаниан пост.

Региону, како каже, није потребна "радикализована Србија" и да зато треба учинити све да се овај део Европе што пре интегрише.

„Морамо да дамо све од себе да повећамо све оне могућности које интегришу овај део Европе, који није без разлога историјски најзаосталији део", рекао је Рама после заједничке седнице Владе Албаније и привремених приштинских инсититуција.

Рама је на конференцији за новинаре са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, коментарисао фејсбук објаву заменика косовског премијера Бесника Бислимија да је "просрпски" оријентисан.

"Мој став је да нам радикализована Србија није потребна, посебно у данашњем контексту", рекао је шеф албанске владе.

Портал Албаниан пост преноси да се Рама притом нашалио рекавши да не само да је просрпски настројен већ је, казао је, и "Вучићев брат".

"Да кажем о мом просрпству. Ја сам више од тога. Ја сам Вучићев брат", рекао је Рама.

Он је однос са Куртијем назвао пријатељским.

„Ако погледате количину хумора и аутоироније која нас спаја, вероватно ћете се изненадити и онда ћете рећи не, ово није Вучићев брат већ Аљбинов. Зато дозволите да будем брат обојици, јер ћете ми можда требати у будућности", рекао је Рама.

Албански премијер је најавио да ће влада у Тирани парламенту, највероватније до септембра доставити резолуцију о Специјалном суду у Хагу с циљем да, како је рекао, оповргне наводе известиоца Савета Европе Дика Мартија о "жутој кући" и трговини органа, преноси Коха.

Рама је рекао да забрињава, како је навео, неоснованост Мартијевих навода, које је повезао са руским утицајем на овај случај.

Тврди да у оптужници против бивших припадника ОВК нема помена о трговини органа и "жутој кући" и сматра да Тирана и Приштина имају право да верују да то није, како је рекао, нимало добронамеран однос према Косову и Албанцима.

Рама тврди да у оптужници против бивших челника тзв. ОВК, Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, нема ниједне чињенице у вези са извештајем Мартија, "жутом кућом" и трговином органа.

Подсетио је на веома добре односе са Тачијем и испричао да, када је приликом одласка да га посети у Специјалном суду у Хагу, морао да испуни формулар на којем је било и питање: "Зашто жели да се састане са њим"?. Он је као одговор, каже, написао: "Недостаје ми''“.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести