Реис улема тражи од државе хитну интервенцију у Новом Пазару

НОВИ ПАЗАР: Реисул улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић изјавио је да је данас да је надлежним органима пријављено да је група наоружаних људи јутрос око 7:30 сати поставила физичку препреку на путу која води ка парцели на којој треба да се гради Исламски центар у Новом Пазару.
reisu i ulema sead nasufovic i beogradski muftija mustafa jusuf spahic, tanjug dimitrije goll
Фото: Tanjug
Та група је организована од стране такозване Исламске заједнице у Србији са седиштем у Новом Пазару. Они су то урадили под изговором да желе да сачувају вакуф”, што је глупост јер сви знамо да муслиманско гробље као “вакуф” припада свим муслиманима света. То није лично или приватно власништво било кога, појединца или организације”, рекао је Насуфовић.
 
Он то види као директну провокацију којом, како каже, они желе да не само спрече изградњу Исламског центра, већ и да изазову нове сукобе међу верницима, муслиманима у Новом Пазару.
 
Насуфовић додаје да ће Исламска заједница учинити све што може да не дође до међумуслиманских сукоба, због чега су, каже, и пријавили инциденте и провокације надлежним органима Србије.
 
Од њих, додао је, очекују брзу и хитну интервенцију у складу са законом, јер у супротном, упозорава, с разлогом верују да ће се правда препустити појединцима.
 
Упозорио је да када људи приватно решавају проблеме и “правду доводе у ред”, то може да има фаталне последице.
 
“Због тога, ми као заједница очекујемо да држава уради оно што је по закону”, нагласио је.
 
Упитан да ли ће градња објекта бити настављена, он је напоменуо да су очевици посведочили да парцелу чува група наоружаних људи и да није могуће да било ко приступи градилишту.
 
Нагласио је да се пре свега морају стећи основни услови безбедности за раднике и фирме које изводе радове да би се наставило са градњом.
 
“Нећемо да ризикујемо ничији живот, није битно на којој страни или којој заједници припада, за нас је свети живот сваког човека. Према томе и оних који наводно чувају тај ‘вакуф’ и спречавају изградњу Исламског центра”, нагласио је Насуфовић и додао да ће тражити да се барикада уклони и да се обезбеде нормални услови за наставак изградње Исламског центра.
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести