Риђо: Конструктиван дијалог кључан за регионалну стабилност

„Наш ангажман на Косову остаје превасходно кроз активности мисије Кфора који ради на основу строгог мандата УН“, рекао је Данијел Риђо на 8. Београдској НАТО недељи у организацији Центра за евроатлантске студије.
Nato centar  Foto: nato.int
Фото: nato.int

БЕОГРАД: НАТО подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ јер сматра да је конструктиван дијалог од кључног значаја за регионалну стабилност, рекао је данас Данијел Риђо, официр за медије при НАТО канцеларији за медије.

„Наш ангажман на Косову остаје превасходно кроз активности мисије Кфора који ради на основу строгог мандата УН“, рекао је Риђо на 8. Београдској НАТО недељи у организацији Центра за евроатлантске студије.

Он је нагласио да посвећеност Алијансе Западном Балкану остаје „гласна, јасна и чврста“ и да је то регион од значаја за НАТО, пошто стабилност региона има директне импликације за евроатлантску безбедност.

Истакао је да је НАТО више од војног савеза и да се то најбоље видело током пандемије Ковида-19, када је та војна организација ставила цивилном становништву на располагање своје капацитете за пружање помоћи у суочавању са овим изазовом.

Кфор је на Косову пружио и пружа медицинску помоћ заједницама које су погођене Ковидом, рекао је он и додао да војска може да буде коришћена на начин који позитивно утиче на свакодневни живот цивилног становиштва, а ова криза је још више то нагласила.

Коментаришући резултате истраживања ЦЕАС и Цесида о односу грађана Србије према НАТО, Риђо је указао да постоји разлика у сагледавању односа према сарадњи и партнерству са Алијансом и односа према чланству у НАТО које у овом тренутку подржава свега пет одсто испитаника.

Он је истакао да постоји потреба да се грађани више информишу о улози Алијансе у регионалној стабилности и сарадњи Србије и НАТО, нарочито у оним аспектима који превазилазе концепте војне сарадње, као што су сарадња у области безбедног одлагања опасне муниције или у кризним ситуацијама као што су природне катастрофе.

Риђо је нагласио да НАТО поштује војну неутралност Србије.

„Србија је војно неутрална земља, сама доноси одлуке и уговара безбедносне аранжмане и то је нешто што НАТО постује, прихвата и цени и што генерални секретар Јенс Столтенберг стално подвлачи“, рекао је Риђо.

Ди Паоло: НАТО поштује одлуку Србије да обустави војне активности

БЕОГРАД: Марк ди Паоло, директор Директората за изградњу одбрамбених капацитета при НАТО-у, изјавио је данас да Алијанса поштује одлуку Србије да на шест месеци обустави војне активности са свим партнерима, да разуме да та одлука није усмерена ка НАТО и да неће утицати на војни и политички дијалог две стране.

Ди Паоло је то рекао на "Београдској Нато недељи", коју 10.пут организује Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) и додао да ће мисија НАТО на Косову - Кфор наставити да брине о безбедности.

Он је подсетио да Србија учествује у 30-ак научних програма са НАТО-ом и да Алијанса то цени, јер у оквиру те сарадње добијају као и што дају.

"Обе стране су спремне да наставе сарадњу чим то буде могуће, у марту, и разматрамо план сарадње за наредну годину", рекао је Ди Паоло.

Говорећи о истраживању ЦАЕС-а и ЦЕСИД-ау коме су грађани Србије изнели своје ставове о НАТО-у, он је казао да је приметио да грађани као дупло позитивнију виде сарадњу са Алијансом и да је не гледају као апстрактну организацију.

"Ти бројеви јесу мали, али права сарадња помаже људима да разумеју намере НАТО-а и морамо да радимо на томе", рекао је Ди Паоло.

Ди Паоло је истакао да је јака, стабилна и демократска Србија важна за стабилност Западног Балкана.

Како је подсетио, Србија се добровољно пре 14 година учланила у програм Партнерство за мир у оквиру кога развија сарадњу са Алијансом.

То значи, рекао је да у оквиру тог програма НАТО пружа подршку Србији у области реформе.

"Србија је сарађивала са НАТО на обуци лекара. НАТО је тада покушао да успостави присуство у Ираку и Србија нам је помогла у томе. Сада смо, у тренутку када се САД повлачи, добро позиционирани да доприносимо безбедности. Када добијамо и дајемо, то је добар програм партнерства", рекао је Ди Паоло.

Према његовим речима, сарадња у оквиру програма "Дееп", на почетку пандемије корона вируса помогла је Србији и Чешкој да сарађују на развијању заштитне опреме.

Како је истакао, постоји око 100 партнерстава годишње.

Хоџис: Дати простора лидерима Београда и Приштине, без црвених линија

БЕОГРАД: Бивши командант копнених снага САД у Европи и пензионисани генерал Бен Хоџис каже да је Србија најважнија земља на Западном Балкану, а када је реч о дијалогу са Приштином сматра да треба да се да простор политичким лидерима у Београду и Приштини да преговарају "без ограничења и црвених линија да испреговарају сва тешка питања која морају да се заврше".

Хоџис је на панелу "Стабилност и просперитет трансатлантске заједнице" Београдске НАТО недеље у организацији Центра за евроатлантске студије ЦЕАС нагласио да САД и ЕУ имају одговорност да заштите обе стране у преговорима јер, како је казао, постоји превише спољног утицаја оних који не желе да виде никакав напредак.

"Постоје земље и појединци који имају корист од наставка хаоса, односно од нерешених питања. Зато САД свакако треба да све ово координишу са ЕУ. Веома сам поносан на тим амбасаде САД у Београду, али и администрацију која ради да нешто достигне, међутим не постоји начин да ми било шта урадимо сами", објашњава он.

Како истиче, ЕУ држи кључеве успеха у овом региону јер има кључеве за економску и западну интеграцију, те додаје да у таквој ситуацији ЕУ и САД треба да раде заједно.

Он је нагласио да Србија у 2020. није она Србије из 1999. те да су од тада прошле две деценије, уз опаску да ни САД није оно што су биле пре две деценије.

"Треба да се бавимо питањима и да се суочимо с њима из данашњег угла, а не како смо то радили пре две деценије. Ми, као и лидери у Србији имамо одговорност да не останемо у погрешној прићи", каже Хоџис.

Он је изнео мишљење да Кремљ, како је рекао, искоришчава Православну цркву као своје "оружје"за постизање стратешких циљева, што није, каже, ништа ново ни за њега а , нити за било кога.

"На то треба искрено да гледамо и да се не плашимо да се суочимо с тиме. Кремљ има нула користи од решавање било ког проблема на Балкану. Њихов стратешки интерес је да Западни Балкан никада не буде спреман за интеграција на Западу", сматра Хоџис.

Када је реч о питању одбране каже да свака земља има право да заштити свој народ и да има право да бира какво ће оружје користити у складу са својим потребама, и додао да је Влада Србије донела храбру одлуку тиме што је замрзла све војне вежбе на период од шест месеци.

Хоџис уз то додаје да Србија себе не треба да доведе у позицију да буде, како је рекао, Венецуела у Европи и да нема друге пријатеље, нити партнере, већ само Москву.

Када је реч о мисији КФОР на КиМ Хоџис наводи да је јако поносан на ту мисију и подсетио је да док је био командант копнених снага САД у Европи и када се састајао са српским и албанским лидерима, да су и једна и друга страна тражили да се не повуче мисија КФОР са КиМ.

"То је једино сидро стабилности у региону", каже Хоџис.

Говорећи о економским токовима Хоџис је нагласио да је интеграција "са Западом" најбоља прилика за Србију и овдашње младе.

"То је прилика за инвестиције, радна места, за изградњу инфраструктуре", казао је Хоџис и додао да су неки кораци већ направљени са Мини Шенгеном.

Он је ту иницијативу оценио као одличну и још једном додао да САД треба да наставе заједно да сарађују са ЕУ по питању региона и поновио да Брисел има кључеве успеха.

"Такође треба да се такмичимо са Кином, јер ће они одмах наступити ако виде вакум. Такав вакум не смемо да дозвољимо да се догоди", рекао је он.

Додао је ово време такмичења великих сила, али сила који се такмиче у свим областима, попут дипломатије, економије, одбране и информације, те да управо то представља превенцију од конфликта.

"Управо зато треба да се такмичимо за Балкан, не само зато што је реч о региону који је део Европе, већ је реч о региону који представља задња врата црноморског региона за који ја сматрам да је права тачка такмичења између Запада, Кремља и Комунистичке партије Кине", рекао је Хоџис.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести