Риси: Кфор обезбеђује мирно и безбедно окружење на Косову

ПРИШТИНА: Командант Кфора, Микеле Риси, изјавио је данас у разговору са премијером привремених приштинских институција, Аљбином Куртијем, да ће у оквиру свог мандата УН, та војна мисија наставити с напорима да обезбеди мирно и безбедно окружење за све грађане Косова.
kfor, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Такође је поновио важност наставка дијалога између Косова и Србије, као и посвећеност институционалној координацији у интересу безбедности на Косову", рекао је Риси, саопштено је из Куртијевог кабинета.

Командант Кфора је, наводи се, обавестио Куртија да је косовска територија под мандатом Кфора, који је одговоран и за управљањем ваздушним простором НАТО снага, уз асистенцију Мађарске и Исланда, као и да су у току покусаји да се отворе нови ваздушни коридори.

Курти се са Рисијем састао након што је јуче обелоданио наводно тајни споразум из 2013., кои су потписали Хашим Тачи и тадашњи генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

Према Куртију, Тачи, који је тада био премијер прекршио је устав потписавши тај наводно тајни споразум, којим је надлежност Косовских безбедносних снага за север Косова пренета искључиво на Кфор и да не КБС не могу предузимати било какве активности на северу косовске територије без дозволе НАТО.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести