Русија командује Бугарском - показала испорука С 400 Србији

Последњи догађаји, који би требало да доведу до напетости између Бугарске и Русије, из неког разлога не проузрокују оштре реакције Софије, саопштили су из Атлантског савета Бугарске.
S 400, Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи у саопштењу Организације, то је вероватно повезано са реализацијом пројеката у сфери енергетике.

„Пре две недеље Бугарска је издала дозволу да руски авиони са противавионском дивизијом С-400 прелете изнад Бугарске у Србију. Бугарска се овом одлуком показала као непоуздан савезник, упркос накнадним покушајима владе да оправда пропуст непријатним објашњењима“, истакли су из Организације.

Пропуштање С-400 кроз бугарски ваздушни простор и путовање Николаја Малинова у Москву омогућили су Кремљу да још једном покаже не само ко командује Бугарском, него и да је јавно понизи, оценили су из Атлантског савета.

„Стога је и портпарол Кремља Дмитриј Песков припретио Бугарској „штетним последицама“, уколико Малинова, који је оптужен за шпијунажу, буду прогонили у Бугарској. Порука је да су руски агенти недостижни! Зашто Софија и даље ћути? Због страха да не наљути кремаљског диктатора? Или због тога што Бугарска није слободна земља, независна од Москве?“, питају се из Организације.

Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов раније је изјавио да Бугарска ништа није прекршила тиме што је издала дозволу руским авионима са С-400 да прелете у Србију.

„Наравно, Бугарска је могла да не изда дозволу, али то би вероватно довело до дипломатског скандала са Русијом. Сутра ћемо можда ми морати да летимо изнад треће земље, као када летимо за Авганистан и нема разлога да се то спречи ако нисмо нарушили никаква међународна правила. Наравно, нашим НАТО савезницима се то не свиђа, али таква је ситуација“, оценио је он.

Спутњик

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести