Ружић: Важно је да Србија буде у ЕУ 

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе и високи функционер СПС Бранко Ружић изјавио је данас да не постоји дилема, нити императив опредељивања да ли је Србија за Европску унију, а против Русије, или обратно. 
branko ruzic1, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

"То су теме којима могу да се баве ''комби'' странке, и да на томе можда згрћу неке политичке поене за унутрашњу употребу, али озбиљни државници и лидери, какви свакако јесу и Вучић и Дачић, и две странке које су показале своју државотворност, баве се политиком на начин који ће бити у интересу Србије и грађанки и грађана Србије", рекао је Ружић у разговору за Танјуг који је вођен овог викенда. 

Он је подвукао да не види да постоји потреба да се наше усклађивање спољне политике са политиком ЕУ подведе под потребу раскида односа са Руском Федерацијом. 

"Ми на то нисмо пристали као држава, нити ће Србија икада окренути леђа Русији, али Србија са овим политичким естаблишментом никада неће окренути леђа сама себи и свом интересу", поручио је Ружић и подсетио да ни током украјинске кризе, Брегзита или процеса реорганизације унутар ЕУ наша земља то није увела санкције Русији. 

"Важно је да Србија буде у ЕУ", истиче Ружић.

Важно је, каже, и да пре уласка у ЕУ усвојимо стандарде и изградимо институције као у ЕУ, да наше демократске вредности заживе на прави начин, али и да променимо менталитет "јер још нисмо спремни за борбу против неких предрасуда и стереотипа".

Говорећи о тренутној политичкој ситуацији у друштву и чињеници да власт и опозиција никако не могу да нађу заједнички језик, Ружић је рекао да је то питање нивоа политичке свести оних који претендују да раде за добробит својих грађана. 

Наиме, како је истакао, не могу се стављати у исту раван аргументи власти и критике опозиције, ако ни због чега другог, онда због броја гласова које су странке добиле на изборима и, самим тим, легитимитета који су им дали грађани и грађанке Србије. 

Политичка одговорност, подвукао је, видеће се када буде отворен дијалог о важним државним темама, попут уставних реформи, када заиста буде био потребан шири консензуални приступ свих релевантних политичких опција на власти и у опозицији. 

"Ту ће се видети да ли осећају и поседују политичку одговорност, да ли имају визију шта је добро за Србију или су ускогруди и сагледавају бављење политиком кроз широк спектар личних интереса и ширења анимозитета, да ли према власти или унутар себе", рекао је Ружић. 

Он је додао да је опозиција у Србији "нажалост атомизована", иако је за свако демократско друштво, па и наше, потребно да она буде конструктивни коректив власти, а не "деструктивна, пре свега сама према себи". На питање колико је различито мишљење у вези са избором премијерке Ане Брнабић, које имају Јединствена Србије и Социјалистичка партија Србије показатељ слабости коалиције, Ружић истиче да то није слабост, већ нешто што "даје нову визуру и баца ново светло" на односе две странке. 

Он је подсетио и да је лидер ЈС Драган Марковић јасно рекао да ће око стратешких циљева владе и њених законодавних активности подржавати све што је у интересу грађана и грађанки Србије. 

Ружић је нагласио и да је добро да се та полемика заврши на томе, јер Србији предстоје разговори у вези са променом Устава, за шта ће бити потребан шири консензус. "Онда је много важно да не тражимо ситне и мале разлике којим бисмо дестабилизовали амбијент у којем нам је потребно да и оне који су нам политички опоненти привучемо да се барем договоримо око 2-3-4 заједничке теме, које би биле заједнички именитељ неког даљег друштвеног политичког процеса", сматра Ружић. 

Сукоби са Српском напредном странком су, каже, "плусквамперфекат":"Имамо цивилизовану комуникацију и сигуран сам да ће сарадња бити на том нивоу", изјавио је Ружић. Он је нагласио да никада није био "у колизији са здравим разумом и интересима Србије и њених грађана и грађанки", и да је велика част бити министар у влади и радити на продубљивању стратешке сарадње између СНС и СПС. 

"Мислим да сам лично дао велики допринос томе", рекао је и додао да је захвалан председнику СПС Дачићу и председнику Србије Вучићу на шанси која је пружена како би СПС играла доминантнију улогу у кормиларењу друштвеним процесима и хватању у коштац са свим изазовима. Он је додао да ради веома одговоран посао, као и остали министри, и да сматра да сви поседују дозу одговорности да се неће бавити "неким периферним стварима". 

"Нисам приметио да се ради о људима који немају свест о томе шта је државни и национални интерес, и због тога ми је драго", рекао је Ружић. Он је подсетио да је и претходних година сарађивао са СНС око стратешких ствари, а да су медијске написе и "спинове" заправо индуковали главни уредници медија. 

"Не видим да се било шта у мојој комуникацији са јавношћу и вербализацији друштвених процеса променило. Једина ствар која је сигурна, то је да су се променили наслови", закључио је Ружић. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести