Ружић: Следећег месеца средства за пројекте у општинама

БЕОГРАД: Средства из Фонда за локалне самоуправе за изградњу пројеката, биће пребачена општинама до краја месеца, а до краја лета се очекују и готови пројекти у општинама, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
Ministar Branko Ružić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Ја очекујем да већ следеће недеље позовемо председнике општина и градоначелнике на потписивање и да до краја месеца та средства буду практично трансферисана општинама. Процедуре јавне набавке наравно раде саме јединице локалне самоуправе и надам се да ћемо већ крајем лета, јесени имати прилику да обиђемо неке од тих инфраструктурних и других пројеката за које су се пријавиле општине", рекао је Ружић гостујући на РТС.

За подршку локалним самоуправама у изградњи инфраструктурних пројеката за ову годину предвиђено је 320 милиона динара. Конкурисало је 145 општина и градова са 170 пројеката.

Ружић је поново изразио задовољство бројем пројеката који, како је рекао, говори да су локалне самоуправе оспособљене и да на пројектима раде.

"Комисија (за спроводење поступка и утврђивање предлога за расподелу средстава) је заиста мериторно радила на томе да определи оно што заиста представља интерес локалне заједнице и само у 15 процената документација није била валидна. То довољно говори о унапређењу и свести и капацитету локалних самоуправа за добре пројекте", подвукао је Ружић.

У Србији има укупно око 6.500 републичких и локалних инспектора, што значи да један инспектор долази на 1.200 становника. У Европи је тај просек један инспектор на 780 становника.

"У Србији постоји 40 различитих инпекција. Треба рећи да статус инспектора није завидан и радимо на побољшању њиховог положаја. До 20 процената биће кориговани коефицијенти за рад на терену на основу одлуке коју ће доносити руководиоци на основу учинка", рекао је Ружић.

Када је реч о пројекту Е-инспектор, Ружић је објаснио да је то платформа која тренутно обједињава пет инспекција а план је да до краја следеће године том платформом буде обухваћено свих 40 инспекција.

"Та платформа дигитализује рад инспекција и тиме убрзава њихов рад али га чини и транспарентним", рекао је он.

Прошле недеље усвојен је и Закон о електронској управи.

Министар је указао да се "не може све променити преко ноћи" и додао да су промене видљиве.

"Овај закон на системски начин дефинише рад свих служби и сада више неће бити оправдања да нема закона који обавезује електронску размену података. Биће донето и осам подзаконских аката", рекао је министар.

Говорећи о конституисању београдске скупштине, Ружић наводи да су у току разговори СПС-а са досадашњим партнером СНС-ом.

"СПС и СНС пре свега сагледавају даљу реализацију инфраструктурних пројеката који су од значаја за грађане Бограда. Што се тиче кадровских решења, ми имамо кадровски потенцијал а да ли ћемо и на којим местима бити, биће ствар договора са победником ових избора а то је СНС", рекао је Ружић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести