Сарадњa Србије и Грузије на узлазној путањи

БЕОГРАД: Чланови скупштинског Одбора за спољне послове, данас су на састанку са државним министром Грузије за европске и евро-атлантске интеграције Виктором Долидзеом, истакли да парламентарна сарадња две земље иде узлазном путањом, а простор за додатно унапређење виде и на економском плану.
Skupstina Srbije/Dnevnik.rs
Фото: Р. Хаџић

Економску сарадњу можемо надградити и путем међународних иницијатива, као што је кинески пројекат „Један појас-један пут“, који може бити значајна за обе земље“, нагласио је председник одбора Жарко Обрадовић.Он је истакао да се, на политичком плану, Србија и Грузија срећу са сличним проблемима и нагласио да је од великог значаја што обе земље поштују територијални интегритет, суверенитет и принципе међународног права, саопштено је из скупштине.

У светлу заједничких принципа, Обрадовић је изразио захвалност Грузији на непризнавању самопроглашене независности Косова, као и на ставу Грузије да Косово нема право на чланство у међународним организација.Председник одбора је подсетио да је стратешки спољно-политички циљ Србије чланство у Европској унији и истакао да се предано ради на испуњавању обавеза које су део преговарачког процеса, нагласивши да признавање независности Косова никада неће бити прихватљив део преговора.

Говорећи о сарадњи са НАТО, Обрадовић је истакао да је Србија војно неутрална земља, која има највиши ниво сарадње са НАТО, коју држава која није чланица те организације може да има.Министар Долидзе истакао је да Србију и Грузију везују пријатељске, историјске и културне споне. Како истиче, упркос томе што Грузија нема амбасадора у нашој земљи, као ни Србија у Грузији, сарадња две земље је веома добра и прогресивна. Долидзе је нагласио да је чланство у Европској унији и за Грузију стратешки, не само спољно-политичи, већ и унутрашње друштвени циљ.

"Пред нама је велики изазов, у питању је унапређење друштва кроз опсежне развојне реформе у области образовања, енергетике и инфраструктуре",нагласио је Долидзе.Он је истакао да Србија у Грузији увек може да пронађе партнера за сарадњу и дијалог и сложио се са Обрадовићем да искуства Србије у процесу евроинтеграција, могу бити од изузетног значаја за Грузију.

Чанак и Доитдзе о евроинтеграцијама 

БЕОГРАД: Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак састао се данас у Дому Народне скупштине са државним министром Грузије за европске и евро-атлантске интеграције, Виктором Долидзеом, са којим је разговарао о размени искустава између двеју земаља у процесу евроинтеграција.

Чанак је истакао да у парламенту постоји већински консензус по питању чланства Србије у Европској унији и да је 86 одсто народних посланика про-европски опредељено, без обзира да ли представљају владајућу партију или опозицију. Нагласио је и да су евроинтеграције стратешки циљ Србије, јер ће довести до успоставл?ања стабилности у региону, док ће на унутрашњем плану омогућити економски и политички развој Србије.

Чанак је такође додао да је међусобно поштовање суверенитета и територијалног интегритета двеју држава веома важно за добре билатералне односе и да ће Србија и Одбор за европске интеграције пружити подршку и разменити искуства са грузијским колегама о процесу приступања Европској унији.

Министар Долидзе истако је да су искуства Србије у овом процесу од великог значаја за европски пут Грузије и да ће размена искустава бити обострано корисна. 

Нагласио је да је Грузија у процесу европских интеграција највише фокусирана на области образовања, инфраструктуре и енергетике, али и на економске реформе, борбу против корупције и управл?ање миграцијама, око чега су се створили услови за наставак сарадње између две земл?е. 

Чланице Одбора Елвира Ковач и Гордана Чомић нагласиле су да је свеукупан консезус политичких актера и сарадња са невладиним сектором од изузетног значаја за напредак у процесу евроинтеграција и похвалиле спремност Грузије за реформе у области образовања. 

Додале су да ће као чланице Одбора пружити пуну подршку будућој сарадњи и размени искустава са колегама из грузијског парламента.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести