Брнабић са Шарецом: Словенија инсистира на разговорима о проширењу

БЕОГРАД: Словеначки премијер Марјан Шарец оценио је данас у Београду да Србија заслужује да постанео део породице европских земаља и додао да иако у ЕУ клима није најбоље наклоњена проширењу, Љубљана инсистира да се о томе разговара.
b
Фото: Tanjug (video)

Улазак се неће десити преко ноћи, као сто се ни наш није десио, али за реформе је потребан подстицај, рекао је Шарец.

Он је рекао да није претерано оптимистичан, већ је реалан.

Додао је да је историја циклична, да ако неко каже да проширење неће бити, па због тога неко застане у реформама, онда то није прави пут, јер је прави пут чланство у ЕУ.

Према његовим речима, Словенија је добар познавалац прилика у региону и да зна шта су узроци проблема, као и то на чему треба инсистирати.

Ако клима није наклоњена, нико није рекао да ће то тако заувек остати ... Европски пут зависи од многих фактора и потребно је покренути процес проширења као подстицај, а ако се то препозна као интерес ЕУ, онда је то питање будућности, рекао је Шарец.

Српска премијерка Ана Брнабић је подсетила да је Србија искрено посвећена ЕУ као и регионалној стабилност што све, како каже, иде "руку под руку".

Она је додала да Србија заслужује да отварање поглавља брже напредује.

Могли смо да имамо већи број отворених поглавља, али пошто их немамо, то није толико важно, јер реформе спроводимо због грађана и привреде. Све што радимо чини нашу привреду јачом, државну управу транспарентнијом, боримо се против организованог криминала, залажемо за слободу медија... Све је то важно за земљу и грађане, а то нас води ка ЕУ, рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, Србија можда не може да утиче на брзину отварања поглавља, али може на брзину реформи и на њихову имплементацију.

Каже да је по том питању реалиста, јер, како додаје, цео пут отварања и затварања поглаваља помаже и говори шта треба Србија да уради како би добила своје место у ЕУ.

Немамо план Б, истакла је Ана Брнабић.

Премијеру Словеније приређен је свечани дочек испред Палате Србија, уз постројену Гарду Војске Србије и интонирање химни две земље.

Србију је претходно посетио словеначки председник Борут Пахор у пратњи велике пословне делегације, а почетком јула у Словенији је боравила председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Шареца је синоћ на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар спољних послова Ивица Дачић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести